Stevig debat over uitblijven vorderingen in Ontwikkelingsproject Hernesseroord

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de gemeenteraad werd afgelopen donderdag een stevig debat gevoerd over het uitblijven van vorderingen in de plannen rond Hernesseroord in Middelharnis. De VVD-fractie had gevraagd het ingekomen stuk afgelopen donderdag ter bespreking op de raadsagenda te plaatsen. Woordvoerster Ellen Nijssen uitte haar bezorgdheid en ook ongenoegen over het uitblijven van voortgang in dit document. Zij ging in stevig debat met portefeuillehouder Markwat. Het leidde tot diverse interrupties tijdens de toelichting van het college.

Door Jaap Ruizeveld

“Er was een jaar uitstel verleend aan projectontwikkelaar AM maar nog steeds is er geen ontwerpbestemmingsplan gepresenteerd. Blokkeren wij met dit proces andere kansrijke plannen? Is er bij het Verkeerscirculatieplan Macro Middelharnis rekening gehouden met de ontwikkelingen Hernesseroord? Ligt er wel voldoende druk op ontwikkelaar AM om snel stappen te zetten?", vroeg Nijssen zich af. Cees Grinwis (PvdA) vroeg of het ontwerpbestemmingsplan nog wel dit jaar komt en hij vond de ontwikkeling van Hernesseroord een uitstekende mogelijkheid voor burgerparticipatie. Vreugde (Vol Vreugde) had zorgen of de groene long dichtbij het centrum met de ontwikkeling Hernesseroord wel gespaard blijft.

Nu niet stoppen

Wethouder Markwat gaf aan dat het ontwerpbestemmingsplan nog eind dit jaar of uiterlijk in het eerste kwartaal 2021 wordt gepresenteerd. "Het zou niet wenselijk zijn, nu wij zo goed als bij de finish zijn, om een streep door dit plan te zetten. Er ligt druk op de ontwikkelaar. Het kwaliteitsteam is met adviezen bij het proces betrokken en in het VCP Macro is met de huidige ontwikkeling Hernesseroord rekening gehouden. Het pakt zelfs positiever uit nu de hoofdontsluiting aan de zijde van de Industrieweg komt. En ja, door aanpassingen in het oorspronkelijke project is er vertraging ontstaan." Omdat het hier een bespreking betrof over een ingekomen stuk, was er geen stemming aan de orde.

PvdA-motie

Voor de tweede keer bracht PvdA-fractieleider Eijkenduijn donderdag in de raad een motie in met als thema 'De gemeente als werkgever'. De eerste versie, een week eerder, had wat formulering betreft door onduidelijkheid voor verwarring gezorgd. Daarom nu een herschreven tekst waarin centraal de vraag te onderzoeken of de gemeente mogelijk meer uitvoeringstaken in eigen beheer zou kunnen uitvoeren en dan minder uitbestedingen te doen. Maar ook voor deze tweede poging was er geen steun vanuit de raad. Dus trok Eijkenduijn de motie in.
Ten slotte nog een toevoeging aan de raadsverslagen in de krant van vrijdag jongstleden. Bij de vaststelling van de APV werd het amendement van SGP, CDA en ChristenUnie over de terrassensluiting bij stemming verworpen.