We kunnen niet zonder de natuur en de natuur niet zonder ons

Voor velen van ons bestaat de werkdag uit vele Skype-, Zoom-, en Teamsmeetings. Of eindeloos bellen met elkaar. De tijd van even elkaar opzoeken bij het koffieautomaat of in de kantine is verdwenen met het verplicht thuiswerken. Begrijpelijk, het is dé ‘standaard’ die we nu in Nederland, maar ook daarbuiten hanteren. Om zo het coronavirus buiten de deur te houden.

Helaas brengt dit voor velen ook extra drukte met zich mee. Drukte in je hoofd, je gejaagd voelen, weinig tot geen tijd reserveren voor ontspanning. En zeg nu zelf, veel mogelijkheden voor ontspanning hebben we ook niet meer. Een hapje eten in een restaurant, een filmpje pakken in de bioscoop of een dagje naar het museum of pretpark met het gezin. Voorlopig even niet.

Wat dan wel? Nou… ontspannen in de natuur. En dat doen we massaal. Het is mooi om te zien dat zo veel mensen de natuur bezoeken en hier kun rust zoeken en hopelijk ook vinden. Tegelijkertijd vraagt het van ons als natuurorganisaties wel creatieve oplossingen. En helaas soms ook drukte in ons hoofd…

Dit voorjaar beleefden wij als Natuurmonumenten een historisch moment. We riepen mensen voor het eerst in ons 115-jaar bestaan op om naar huis te gaan en onze gebieden te verlaten. Een onnatuurlijk iets voor ons als boswachters. Wij zijn er allereest voor de natuur, maar ook voor mensen om ze uit te nodigen welkom te zijn in de natuur. Afgelopen weekend speelde het weer parten, maar het weekend daarvoor was het weer zo druk. Het laat zien dat we tijdens de (gedeelde) lockdown in Nederland ruimte nodig hebben om adem te halen. Om stoom af te blazen .. en geen vierkante ogen te krijgen van al die digitale ontmoetingen.

Onze insteek is: wees welkom in de natuur, maar hou je aan de corona- en toegangsregels. Vermijd drukke plekken en besef dat er soms beperkingen gelden.

Die beperkingen zijn nodig om de druk op te vangen. Maar ook creatieve oplossingen door slimmer te zoneren van wandel-, fiets- en ruiterroutes. Om daarmee chaos in de gebieden te voorkomen. Niet alleen voor jou als natuurliefhebber, maar vooral voor de natuur zelf. Die ook zijn rust en ruimte nodig heeft én hier geen boswachter op kan aanspreken. Dit vraagt robuuste natuur die tegen een stootje kan. Niet alleen natuur met zeldzame soorten, maar ook fantastische gebieden voor een groene sportieve beleving. Want dat is een les die de coronacrisis ons geleerd heeft .. we kunnen niet zonder de natuur. Maar de natuur kan ook niet zonder ons!

Bescherm de natuur en doe mee! Ga naar nm.nl/word-nu-lid.