Strategisch plan voor Webego

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college heeft in een raadsbrief inzicht gegeven in het door haar vastgestelde strategisch plan voor het mens-ontwikkelbedrijf van de gemeente Goeree-Overflakkee. In hoofdlijnen is dit plan toegelicht in de klankbordgroep Sociaal Domein wat de ambities zijn van mens-ontwikkelbedrijf Webego in de periode 2020-2023. TransitieTeam Passend Werk en Inkomen en uitvoeringsbedrijf Webego zijn in de fase van productiebedrijf naar mens-ontwikkelbedrijf.

Door Jaap Ruizeveld

Voor de ingang van de Participatiewet in 2015 was Webego, toen nog Binnenhof, een sociale werkvoorziening. Met nieuwe wetgeving in 2015 veranderden de doelen van Webego en ontstond er meer diversiteit in doelgroepen. De focus verschoof van produceren naar het ontwikkelen van cliƫnten naar passend werk. Hierbij werd het neerzetten van specifieke begeleiding en de integraliteit met andere gemeentelijke afdelingen en hulpverleners belangrijker, gericht op duurzame uitstroomkansen op de arbeidsmarkt. Van het mens-ontwikkelbedrijf vraagt dit een passend aanbod en een positief ontwikkelklimaat. Daarnaast vraagt het goede samenwerkingen met lokale en regionale ondernemers en onderwijsinstellingen. Het mens-ontwikkelbedrijf geeft hiermee uitvoering aan het doel van de Participatiewet. Mensen met arbeidsvermogen te laten participeren in de samenleving.

Positief advies

De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee heeft een positief advies gegeven op het strategisch plan en kijkt met belangstelling uit naar de invulling van de strategische lijnen voor de periode tot juli 2023. Een aantal punten uit het advies is overgenomen en verwerkt in het strategisch plan dat nu uitgewerkt wordt tot een uitvoeringsplan. Hierbij worden de Cliƫntenraad Participatie & WSW, samenwerkingspartners en klanten betrokken.