Tussentijdse presentatie over onderzoek behoefte Respijthuis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onderzoeksbureau Companen zal in de bijeenkomst van de raad op donderdag 3 december een presentatie houden over de stand van zaken van haar rapport waarin kansen en mogelijkheden worden aangedragen om mantelzorgers te ondersteunen met een respijthuis. Doel is het ontzorgen van de mantelzorger met het bieden van opvang aan de cliënt in een huiselijke omgeving. Daarmee wordt de afwezigheid van de mantelzorger door bijvoorbeeld medische noodzaak mogelijk gemaakt en kan crisisopvang mogelijk worden voorkomen.

Door Jaap Ruizeveld

Dit meldt het college op vragen van de fracties SGP, ChristenUnie en CDA over het respijthuis. De raad nam bij de Kadernota 2019 een motie aan om de behoefte aan een respijthuis op Goeree-Overflakkee te onderzoeken. Onder Paulina.nu is in de afgelopen periode een werkgroep respijthuis ingesteld met vertegenwoordigers van de gemeente, zorginstellingen, Alzheimer Nederland en Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee. Genoemde fracties hadden hun teleurstelling geuit omdat zij niet waren ingelicht dat de werkgroep het uiteindelijke rapport met resultaten zou hebben afgewezen. Bij het rapport was het gelijktijdig onderzoek door bureau HHM over toekomstbestendig leven voor ouderen op het eiland meegenomen.

Aanpassen

Het college geeft aan dat het rapport van Companen niet door de werkgroep is afgewezen. Wel is gevraagd het rapport op een aantal punten aan te passen, zoals cijfermatige onderbouwing, brongebruik en conclusies. Na aanpassingen is het rapport besproken met de werkgroep. Geconcludeerd is dat ketenpartners meer moeten worden betrokken bij het onderzoek. Hiertoe is een workshop voor ketenpartners georganiseerd. Verder is een enquête uitgezet onder huisartsen en kerken en zijn er interviews gehouden. Ook worden de vraaganalyse en de aanbodinventarisatie verder uitgewerkt. Het rapport van HHM over het toekomstig leven voor ouderen op Goeree-Overflakkee is in concept gereed en ligt bij de stuurgroep Senior-proof wonen op het eiland. Van beide genoemde onderzoeken zijn op dit moment nog geen definitieve rapporten beschikbaar. De werkgroep is zich bewust dat de resultaten van het onderzoek lang op zich laten wachten en hoopt begin december de raad te informeren over de huidige status van het onderzoek.