Afbeelding

Blijdschap bij tegenstanders plannen Brouwerseiland BV

REGIO - Enkele fervente tegenstanders van Brouwerseiland reageerden blij op het besluit van de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland om geen toestemming te geven voor uitvoering van de plannen.

Door Jaap Ruizeveld

Rick Jendrusch van Zeil & Surfcentrum Brouwersdam aan de Ossenhoek is blij met de uitspraak van de raad Schouwen-Duiveland. “Hieruit blijkt dat een zo grote politieke meerderheid nu stelt dat er op deze mooie plek niet gebouwd moet worden. Het onderstreept ons gelijk in de procedures die wij tegen het voornemen tot bouw hebben ingezet. Met deze duidelijkheid ontstaat er meer perspectief om onze surfsector ontwikkeling en groei te kunnen geven.”

NLGO

Jan Baks, voorzitter NLGO stelt: “Onze doelstelling van Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee is de bescherming van de natuur van ons eiland en de omringende wateren. Brouwerseiland hoort bij de provincie Zeeland, maar wij hebben onze zustervereniging Natuur en Vogelwacht Schouwen-Duiveland altijd gesteund in hun bezwaarschriften. Wij zijn blij voor de natuur, met name in de Grevelingen, dat die behouden blijft. Ook vinden we het fijn dat de Brouwersdam voor alle inwoners en recreanten toegankelijk blijft.”

Natuurmonumenten

De uitspraak van de gemeenteraad Schouwen-Duiveland is conform de aangenomen motie van mei 2019 dat er geen draagvlak bestaat voor project Brouwerseiland, stelt Gert de Groot, gebiedsmanager Natuurmonumenten namens de aangesloten organisaties: “Wij zijn blij met deze uitspraak. We gaan ervan uit dat het plan nu definitief van de baan is en het open kustlandschap beschermd blijft voor de toekomst.”

Het plan dat nu is afgewezen, was ook in strijd met de afspraken gemaakt in het Convenant Zeeuwse Kustvisie ‘Samen sterk voor de Zeeuwse Kust’. Daarin staat dat het behoud van de robuustheid, openheid en ongereptheid van de Brouwersdam uitgangspunten zijn die bij ontwikkelingen gewaarborgd moeten blijven. Nieuwe recreatieve bebouwing bij de Brouwersdam is hierbij niet mogelijk volgens het convenant. Na de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State was er geen bestemmingsplan meer. Het nieuwe plan kon dan ook echt niet meer beschouwd worden als een pijplijnproject van de Kustvisie. Tenslotte geeft ZMf (Vereniging Zeeuwse Milieufederatie) aan heel blij te zijn dat de raad van Schouwen dit besluit heeft dúrven te nemen. "Volgens ons met de juiste motivatie”, zegt Robbert Trompetter namens de betrokken organisaties.