Kustbeschermers in actie tegen plannen Brouwerseiland (Foto: Remco Huvermann).
Kustbeschermers in actie tegen plannen Brouwerseiland (Foto: Remco Huvermann).

'Voorlopig' geen aangepast plan Brouwerseiland

SCHOUWEN-DUIVELAND/REGIO – Met 19 stemmen tegen en 4 stemmen voor sprak de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland zich donderdagavond uit tegen het aangepaste conceptplan voor de ontwikkeling van het project Brouwerseiland. Het plan omvatte de bouw van enkele honderden (315) luxe villa’s op dertien kunstmatig aan te leggen eilandjes in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam. De fracties van Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD), GroenLinks, SGP, CDA (2) en de oppositiepartijen SP, PvdA, D66 en Hart voor Schouwen-Duiveland waren tegen. VVD en twee leden van het CDA stemden voor. Projectontwikkelaar Brouwerseiland BV bestudeert de uitspraak van de raad op mogelijke juridische vervolgstappen. Naar verluidt zou al 15 miljoen euro aan kosten zijn voorgefinancierd.

Woordvoerder Marijn Trouwborst geeft aan dat Brouwerseiland BV teleurgesteld is over het raadsbesluit en dat de uitspraak op dit moment nader wordt bestudeerd. Voor de weigering het bestemmingsplan vast te stellen heeft de gemeenteraad enkele redenen gegeven, waaronder het niet haalbaar zijn van het elektrisch concept en het vooralsnog ontbreken van de natuurvergunning van de provincie Zeeland. Brouwerseiland BV betwijfelt of deze redenen inhoudelijk voldoende grond vormden om het bestemmingsplan niet vast te stellen. Voorafgaand aan de raadsvergadering gaf de projectontwikkelaar aan dat deze redenen, als kanttekening opgenomen in het collegevoorstel, onvoldoende grond vormden.

Brouwerseiland BV was en is nog steeds van mening dat de gemeenteraad, gelet op de contractuele afspraken en de betrokkenheid van de raad gedurende vele jaren, tot vaststelling van het herziene bestemmingsplan had moeten overgaan. "Het is bijzonder jammer dat een kansrijk project voor de omgeving, waaronder de gemeente Goeree-Overflakkee, voorlopig niet kan worden gerealiseerd”, stelt Trouwborst namens Brouwerseiland BV. “Het viel op dat de raad op geen enkele manier nog heeft stilgestaan bij de potentiële voordelen die de volksvertegenwoordiging in 2017 wél zag in het plan.”

De woordvoerder vindt het vreemd dat de raad aangaf overvallen te zijn door het herziene plan en te kort de tijd had om deze versie goed te beoordelen. Daardoor zou het plan - zo werd gesteld - eigenlijk nog niet rijp zijn voor besluitvorming, maar werd dat op verzoek van de projectontwikkelaar toch behandeld om de status van 'pijplijnproject’ te behouden. "Zeker in de laatste fase was in de contacten de opstelling van de gemeente minder coöperatief dan mocht worden verwacht. Dit op basis van de inspanningsverplichting die met het college was aangegaan", zegt woordvoerder Trouwborst.

Aanpassing

Het was de tweede keer dat de raad van Schouwen-Duiveland zich over Brouwerseiland uitsprak. In 2017 stemde de toenmalige volksvertegenwoordiging (in andere politieke samenstelling) nog in met het project. Maar twee jaar later oordeelde de Raad van State dat het plan op een aantal belangrijke punten niet voldeed aan natuur - en ruimtelijke voorwaarden. Projectontwikkelaar Brouwerseiland BV paste de inhoud op onderdelen aan. De ontwikkelaar voegde vervolgens nog logistieke details toe (alleen vervoer met elektrische auto’s/bootjes) en presenteerde de nieuwe versie. Wat nog ontbrak was de natuurvergunning van de provinciale overheid, waarover eind dit jaar een besluit zou worden bekendgemaakt.

In het raadsdebat gaven de tegenstanders aan dat er nog veel onzekerheden en onduidelijkheden zijn in het nu vernieuwde conceptdocument. Ook het nog ontbreken van een natuurvergunning (eerder door de provincie geweigerd) en de wetenschap dat er in de loop der jaren steeds meer oppositie is ontstaan vanuit natuur- en landschap en milieuorganisaties, woog mee in de afwegingen. Zoals door de coalitie Bescherm de kust, gericht tegen wildgroei van bouwinitiatieven, maar ook door een aantal lokale bedrijfsvestigingen en reacties van particulieren.

“Geen plaats meer”

“Voor projecten zoals dit plan Brouwerseiland is op Schouwen-Duiveland geen plaats meer”, stelde LSD-coalitieleider Lievense. En meerdere fracties twijfelden aan de haalbaarheid van het toegevoegde item van elektrisch vervoer. Het plan zou eigenlijk niet rijp zijn voor besluitvorming. De projectontwikkelaar had het anders kunnen aanpakken. Dat het verwerpen van het raadsdocument mogelijk tot een aanzienlijke schadeclaim van de zijde van de projectontwikkelaar zou kunnen leiden, bleek in de besprekingen in de raad niet doorslaggevend.

Alleen tegenstanders? Nee dat niet, maar het aantal voorstemmers bleef wel beperkt tot vier leden; de VVD-fractie en twee van de vier afgevaardigden van het CDA. De liberalen vinden dat de gemeente afspraken die zijn gemaakt in de afgelopen jaren (zoals instemmen met het project in 2015) moet nakomen en een betrouwbare overheid moet zijn. De mogelijkheid voor veel nieuwe werkgelegenheid is bij de VVD eveneens een punt. De verdeeldheid bij het CDA was en is enerzijds gebaseerd op twijfels over haalbaarheid van het project anderzijds op economische aspecten. De helft van de fractie wijst evenals de VVD dat het project voor het eiland economisch voordeel kan bieden. Anderzijds moet worden gekeken naar argumenten die zijn geopperd rond onzekerheid over realisatiemogelijkheden. De stemming was overduidelijk: 19 tegen en 4 voor. Over vervolgstappen en wellicht een gang naar de rechter, zal de projectontwikkelaar op korte termijn besluiten.