Grote harten

De afgelopen maanden stonden in het teken van afstand bewaren en op een verantwoorde, egoïstische manier zorgen dat jij en je naasten gezond bleven. Ook in huize Gierman was dit het geval. Op sommige momenten voelden we ons zelfs kluizenaars, maar de reden erachter was een goede.

Tijdens de eerste coronapiek zag je verschillende leuke initiatieven ontstaan om de mensen die ons land draaiende houden een hart onder de riem te steken. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige T-shirts met harten bij het ziekenhuis en de lieve cadeautjes die bij de verpleging van de verzorgingshuizen werden gebracht. Ook de oudere generatie werd zeker niet vergeten met allerlei lieve aandacht.

Nu de looptijd van quarantaine en gezond blijven langer duurt dan we ooit allemaal hadden verwacht, zie je dit minder worden en richten we ons steeds meer op onszelf. In ieder geval, dat dacht ik. Echter, toen wij hulp van buitenaf nodig hadden, stonden er vele mensen klaar om ons te helpen. Lekkernijen, gezonde sapjes, bloemen of boodschappen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, vanuit verschillende richtingen bekommerden mensen zich om ons. Hier zijn wij hen enorm dankbaar voor.

Wat ik hierboven schreef (het minder worden van initiatieven) was in dit geval dus niet aan de orde. Nog steeds bekommert iedereen zich om elkaar, maar op een minder zichtbare manier. Het werd ons echter zichtbaar toen het onszelf overkwam. Toch wil ik u vragen om de mensen die u niet ziet, niet te vergeten. Denk daarbij niet alleen aan uw naasten, maar ook aan de mensen iets verder om u heen, uw plaatselijke winkeliers en de dames en heren die ons land draaiende houden, want zij zijn degenen die dag in, dag uit klaar staan om ervoor te zorgen dat we hier doorheen komen.

Vergeet ook de kanjers in het onderwijs en gehandicaptenzorg niet, zij bikkelen door om de leerlingen en cliënten op een zo gewoon mogelijke manier door deze crisis te helpen. Op welke manier dan ook. Nogmaals wil ik iedereen bedanken die ons de afgelopen weken een hartverwarmend gevoel hebben bezorgd. Het heeft ons enorm geraakt.