Mondkapje

Sinds maandag 5 oktober lopen alle leerlingen en docenten binnen de scholengemeenschap met een mondkapje. Zo’n ding is geen onverdeeld genoegen. M’n leesbril beslaat en een paar draadjes -hij is al een paar keer gewassen- kriebelen in mijn neus waardoor ik moet niesen en ik gelijk verschrikt word aangekeken alsof ik een aanslag pleeg. ”If you can read this you‘re too close!” staat er in minuscule lettertjes op geborduurd. Drommen leerlingen, met soms ludieke kapjes, zijn zich niet bewust van de 150 cm en ik probeer me er veilig tussendoor te wringen om een lokaal te bereiken waar wel erg enthousiast geventileerd is en ik vernikkel van de kou. “Niet verkouden worden”, denk ik, want voordat je het weet moet je in quarantaine.

Thuis, met lekker de openhaard aan, bekijk ik de post. Een schrijven van Interpolis.

“Beste meneer Kastelein, Uw overlijdensverzekering is op 27 september geëindigd. Wij informeerden u hier al eerder over. Een overlijdensverzekering keert alleen uit bij overlijden. Daarom ontvangt u geen uitkering”.

Slordig lezend is mijn oog in eerste instantie alleen op die laatste zin gevallen en denk ik even: “Jammer”. Ik meld mijn vrouw zonder nadere toelichting dat ik geen uitkering krijg. “Van wie niet en waarom?” vraagt ze ter verduidelijking. “Van Interpolis, omdat ik nog leef!” Daarop hebben we maar een fles ontkurkt en filosoferen we nog wat over hoe ik in vredesnaam die uitkering dan wel ontvangen zou kunnen hebben.

De brief is met vriendelijke groet ondertekend door Parcifal van Overbeek, Directeur Leven. Parcifal, wat een prachtige naam. Ridders van de Ronde Tafel zijn blijkbaar onsterfelijk, en wat een schitterende functie: Directeur Leven! Wat een autoriteit! Een hogere positie is niet denkbaar. De premie was dan toch de afgelopen 35 jaar eigenlijk een schijntje! Het intrigeert me eigenlijk wel, dat als het misgegaan was, van welke ridder mijn vrouw dan een schrijven zou hebben ontvangen en vooral wat voor functie die ondertekenaar dan zou vermelden. Dat zal ik nooit te weten komen, ook niet als ik de verzekering had verlengd. Voorlopig houd ik mijn mondkapje maar op.