Voorlichtingsmotie moet concreter

GOEREE-OVERFLAKKEE – Gemeentelijke voorlichting over stralingsbeperkende maatregelen, vanuit haar verantwoordelijkheid voor gezond gedrag, was donderdag in de raad de insteek van de motie van de fractie VKGO (Akkie Krouwel). Daarbij betrekkend het Centrum voor Jeugd en Gezin, de kinderopvang en de scholen.

Maar evenals in de eerdere dialoogbijeenkomst over dit onderwerp botsten de meningen en kon er geen eenduidig standpunt worden ingenomen.

Onduidelijk

Is dit niet de invulling die door de rijksoverheid of de GGD moet worden uitgevoerd? Hoewel de GGD al aangaf die rol niet op te zullen pakken. De gemeente is geen superdeskundige op genoemd terrein en bovendien is het niet bewezen dat er stralingsschade is, hoewel het ook weer niet is uit te sluiten.

De inhoud van de motie was op dit moment met de gevraagde - maar niet gedefinieerde - voorgestelde voorlichting vanuit de gemeente zeker niet concreet genoeg. Dus werd de motie aangehouden. Wethouder Bruggeman zal trachten in contact en overleg met o.a. Kinderopvang het onderwerp vanuit het volksgezondheidsaspect breder uit te venten en uit te werken naar concretere voorlichtingsinsteek. Inschakeling van fracties, naar aanleiding van hun opmerkingen in de raad, kan daar onderdeel van uitmaken. (Jaap Ruizeveld)