Ard achter het Müller orgel van de Oude Kerk Amsterdam
Ard achter het Müller orgel van de Oude Kerk Amsterdam Hans Villerius

Ard van der Linden presenteert zijn ‘Opus 1’

MIDDELHARNIS – De jonge musicus Ard van der Linden (2000) uit Middelharnis heeft een mooi moment beleefd in z’n muzikale carrière: de totstandkoming van zijn eerste muziekalbum. Dit moment wil hij graag vieren en delen met nóg vele muziekliefhebbers. Om daar invulling aan te geven heeft Ard twee livestream concerten geagendeerd: op zaterdag 24 oktober a.s. in de Grote Kerk te Epe en op zaterdag 6 november in de Sint Catharijnekerk te Brielle.

Vanzelf staan beide concerten in het teken van de presentatie van Ard’s debuutalbum, de eerste officiële geluidsdrager waarop de kunsten van Ard zijn vastgelegd en die daarom toepasselijk de titel kreeg ‘Opus 1’ – eerste werk. En ging het hierboven over ‘de kunsten van Ard’, dan hebben we meteen ook de titel te pakken van het muzikale platform, het muziekbedrijf van waaruit Ard opereert: ‘The Art of Ard’ – het Engels voor ‘de kunsten van Ard’. Die kunsten blijken heel veelzijdig te zijn, zo valt op Ard’s eerste muziekdrager te beluisteren. En niet alleen dáárop, maar ook zal dat te horen zijn tijdens zijn livestream concerten in Epe en in Brielle.

Visuele beperking

Maar eerst nog over de kunstzinnigheid van Ard, want daar valt meer over te zeggen dan alleen dat Ard een getalenteerd musicus is. Ard’s leven staat voor een belangrijk deel in het teken van een toenemende visuele beperking, als gevolg van een progressieve oogziekte. Zijn orgelstudie aan het conservatorium moest daardoor worden afgebroken, want literatuurspel studeren was voor hem niet meer mogelijk. Het bijzondere echter dat slechtziende of blinde organisten dikwijls juist grote improvisatoren zijn, blijkt ook bij Ard het geval. Dáárop is hij zich dan ook gaan toeleggen en dáármee heeft hij, vooral tijdens eerdere concerten, al menigeen versteld doen staan van wat hij vanaf de orgelbank of de pianokruk juist bijzónder kan: improviseren.

Opus 1

Improviseren, dat is dus wat Ard ook doet op ‘Opus 1’. Zijn muzikale prestaties leverde hij op het Kam-orgel (1854) en op de Yamaha concertvleugel vanuit de Grote of Sint Catharijnekerk te Brielle. Het uitgevoerde programma omvat een muzikale verscheidenheid, van typisch Hollandse orgelklanken naar romantische pianomuziek. Op Ard’s website theartofard.nl is van de vastgelegde nummers op ‘Opus 1’ steeds de eerste dertig seconden te horen, zodat een indruk van The Art of Ard hier al kan worden opgedaan. Ook kunnen hier exemplaren van ‘Opus 1’ worden besteld, zowel op CD, op USB-stick als door de nummers te downloaden. Door middel van de tijdelijke actiecode ‘opus1’ betaalt u geen verzendkosten! Daarnaast is het mogelijk het album te beluisteren via streamingdienst ‘FamilyStream’.

De livestream concerten

Ard’s concerten in Epe en in Brielle worden gevormd door een ‘wereldreis’ langs allerlei muziekstijlen en -vormen, afkomstig uit diverse landen. Improvisaties over- en eigen bewerkingen van Hollandse koralen, de schepping, twee jaargetijden, en van Aziatische en Russische muziek tot en met de Franse romantiek toe. Inspirerende avonden voor jong en oud, voor elk wat wils. De concerten zullen door middel van livestream thuis mee te maken zijn. Ga naar de Facebook- of YouTube kanalen van The Art of Ard en geniet thuis vanaf de bank mee. De concerten beginnen om 20.00 uur.