Afbeelding
Foto:

Uit de praktijk: Nog een rondje in de achtbaan…

Ken je dat gevoel van een achtbaan waar je eigenlijk al met tegenzin in stapte, maar het kaartje had je al dus je kon niet meer terug? Dat gevoel had ik dit voorjaar. Ik heb nu het gevoel dat die achtbaan even gestopt is, maar dat ie weer is gaan rijden voordat ik uit kon stappen. Dat voelt niet goed, omdat ik nu weet hoe het de vorige keer ging. Ik kan me nu iets beter voorbereiden, want bij bepaalde bochten en loopings weet ik beter hoe ik me moet vasthouden om er ongeschonden doorheen te komen. Maar ik baal er des te meer van dat ik er weer in zit.

Corona doet ons geen goed. In het voorjaar overviel het ons, nu zagen we het al wat langer aankomen, maar opnieuw diezelfde onzekerheid en onduidelijkheid drukt op ons allemaal, dus ook op de zorgverleners in de eerste lijn. Natuurlijk werken we nu in een anderhalve meter praktijk, desinfecteren we onze handen extra vaak, hebben we mondkapjes op en volgen we de looplijnen. De praktijk is voorbereid. Nu wij zelf nog. In de medische wereld gebeurt een hoop. Onze richtlijnen en protocollen veranderen om de haverklap. We willen er dit keer voor zorgen dat we een beetje controle houden over die achtbaan. Dat de zorg minder lijdt onder de coronaperikelen. Maar ja, Corona, griep, verkoudheid. De R zit in de maand, net zo goed als dat u het verschil niet weet, weten wij dat ook niet op het eerste gezicht. Natuurlijk zijn er complottheorieën, mensen die vinden dat het niet bestaat, mensen die denken het niet te kunnen krijgen of juist mensen die het hebben gehad en nu hopen immuun te zijn. Simpelweg, wij weten het niet, nu niet en ook over een maand niet. We hebben het er maar mee te doen. Corona is inmiddels een deel van onze maatschappij, van ons werk, van ons leven. Alles lijdt eronder, onze economie, toerisme, zorg en welbevinden.

Niemand die vraagt om deze achtbaan, maar als we er dan toch met zijn allen in zitten, laten we elkaar dan zoveel mogelijk steunen, respecteren en waarderen. Niemand zet voor zijn lol een mondkapje op. We vragen het u wel te doen om waar het kan onze medemens te beschermen, hoe onzinnig het soms misschien ook lijkt. Op ons eiland gaat het nog niet eens zo slecht, als ik de cijfers zo zie, maar we moeten niet denken dat het er daardoor niet is. Laten we de cijfers laag houden, pas op elkaar en respecteer elkaar. Alleen op die manier kan de zorg blijven zorgen. We staan altijd open voor overleg en proberen zo mogelijk de patiënten in de praktijk te ontvangen. Voel u vrij om uw vragen te stellen en wij doen ons best ze te beantwoorden. Natuurlijk gaat het in deze tijden wat anders dan normaal. We maken meer gebruik van digitale middelen of kijken of we bepaalde problemen ook telefonisch op kunnen lossen. We willen voorkomen dat Corona de overige zorgvragen weer te veel in de weg komt te staan, maar het moet wel veilig blijven, voor u en ons. Hoe dan ook, de achtbaan is weer op gang, houd u goed vast...

Better safe than sorry, stay healthy!

Huisarts Esther van der Waaij