“In twee jaar geen stap verder gekomen in onderzoek mogelijkheden respijtzorg”

GOEREE-OVERFLAKKEE – De fracties van de SGP, ChristenUnie en CDA in de gemeenteraad hebben in een gezamenlijk document vragen gesteld aan het college over het onderwerp Respijthuis. Daarbij spreken zij hun ongenoegen uit dat de raad c.q Klankbordgroep Sociaal Domein niet is ingelicht dat de werkgroep Respijthuis het uiteindelijke rapport met resultaten uit een tweetal onderzoeken (HHM en Stichting Companen) na het zomerreces 2020 heeft afgewezen. Gevraagd wordt van de portefeuillehouder nu op zeer korte termijn inzicht te krijgen in de beoogde resultaten en tijdlijn en ook wanneer het Plan van Aanpak voor het vervolg is te verwachten.

Door Jaap Ruizeveld

De fracties verwijzen naar de motie die zij in juli 2018 gezamenlijk indienden bij de behandeling van de Kadernota over de uitvoer van een onderzoek naar mogelijkheden van een Respijthuis op het eiland. De motie werd toen unaniem aangenomen. Tussentijds zijn enkele keren vragen gesteld over de stand van zaken rond het uitblijven van antwoorden. Wethouder Bruggeman gaf aan de resultaten van het onderzoek van Stichting Companen eind maart 2020 te verwachten. De klankbordgroep wilde hierop wachten met het bepalen van een standpunt. Ook werd geconstateerd dat in het rapport van HHM belangrijke informatie ontbreekt voor het houden van een goede dialoog.

Afgekeurd

Vervolgens blijft het stil en horen de fracties in de raad via de nieuwsbrief van september 2020 van de Adviesraad Sociaal Domein dat het uiteindelijke rapport met de onderzoeksresultaten van het onderzoek door Stichting Companen na het zomerreces is afgekeurd door de Werkgroep Respijthuis. Reden: de behoeftepeiling is niet voldoende en zeer matig onderzocht. Ook dat Stichting Companen in opdracht van de werkgroep Respijthuis nu enquêteformulieren gaat sturen naar huisartsen, kerken, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen. Als dit onderzoek is afgerond, worden het rapport en het plan van aanpak naar het college en vervolgens naar de raad gestuurd.

Covid-19

Sinds het indienen van de unaniem aangenomen motie zijn wij ruim twee jaar verder, zo stellen de fracties. “Een tijdsperiode waarin we geen stap verder zijn gekomen met betrekking tot het inventariseren van de mogelijkheden van respijtzorg op het eiland." Gezien ook de toenemende druk op mantelzorgers door Covid-19 en het feit dat steeds meer mensen mantelzorger zijn voor een of meer familieleden of andere naasten, wijzen de fracties op dit belangrijke speerpunt in het coalitieakkoord en vragen om antwoorden.