Ingezonden: Omloopperikelen

Tijdens de afsluitende bijeenkomst 'Omloop 2012' in november bij Tieleman bleek dat het bestuur van de omloop in al zijn wijsheid besloten had de start te verplaatsen naar Middelharnis.

Teleurstelling hierover bij velen. Met het lustrum van de 25e loop in zicht werd de traditie om in Ooltgensplaat te starten en te finishen te niet gedaan, dit getuigt van weinig van respect voor de historie van de afgelopen 23 jaar.

Wat ligt hier nu aan ten grondslag?

Is het sponsorbelang, de centralisatiegedachte, het evenementenfenomeen of is het werkelijk het afnemend deelnemersaantal? Het argument dat dit laatste een landelijke trend is, bestrijd ik met klem. Bijv. de Zevendorpentocht op Tholen groeit jaarlijks met vele tientallen lopers, de wandeltocht van Zeewolde naar Zeewolde, ook 110 km, trok dit jaar 100 deelnemers meer. Ieder jaar komen er meer wandeltochten bij, dus de spoeling wordt dunner. Dit betekent dat je inspanningen moet verrichten de wandelaars hier te krijgen i.p.v. van al je energie te besteden aan de randverschijnselen.

Vrijwel iedere wandeltocht wordt georganiseerd vanuit een wandelsportvereniging, die automatisch weer vallen onder de landelijke organisaties: NWB of KNBLO. Deze verzorgen tevens de landelijke PR. Wat bleek dit jaar? De Omloop wordt in het landelijk wandelprogramma niet eens vermeld en in de gids van Zuid-Holland staat als startplaats de Kaai in Ooltgensplaat genoemd!

Dus wordt het niet eens tijd om de Omloop onder een wandelsportorganisatie onder te brengen, dan zijn al die communicatieproblemen meteen opgelost. Ik vraag me soms af, gebaseerd op de ervaring van elf keer de Omloop lopen en vele andere tochten elders: Is dit bestuur werkelijk de beste club om een wandeltocht te organiseren of kan het net zo goed een ballonvaartwedstrijd of een kegeltoernooi zijn, als het maar een evenement is!

Daar ligt volgens mij het probleem voor de afname van deelnemers. Heeft het bestuur ooit zijn licht opgestoken bij andere wandeltochten? Heeft de terugloop niet te maken met o.a.: het hoge inschrijfgeld ( waarom geen gereduceerd tarief voor startende jonge lopers, dat zijn de toekomstige wandelaars van de Omloop, 40 euro is veel geld voor een puber), minimale opvang voor lopers van buiten Flakkee, geen folders bij andere wandeltochten, slechte publiciteit in wandelkringen.

Ik heb zeker drie maal het voorstel gedaan om kortere wandeltochten te organiseren in aanloop naar de grote Omloop onder leiding van ervaren wandelaars om een nieuwe aanwas van deelnemers te krijgen. Het antwoord is dan: het wordt besproken in het bestuur en daar blijft het dan bij. Dit wat betreft het wandelen zelf, daarnaast vind ik het voor Ooltgensplaat met zijn mooie ambiance een groot gemis.

De Omloop draag ik al jaren een warm hart toe en zal ook dit jaar weer gewoon starten ook al is het op dat unheimische parkeerterrein bij Tieleman, maar met zeer gemengde gevoelens, dat begrijpt u.

Ton Korteweg, Ooltgensplaat