Volvo’s toekomstvisie op mobiliteit:

Auto nog steeds verantwoord verlengstuk van vrijheid

REGIO - Freedom to move: in a safe, sustainable and personal way. Onder dit motto vat Volvo zijn visie op de toekomst van mobiliteit samen. Ondanks de toenemende druk op mens, stad en milieu wil de Zweedse autofabrikant laten zien dat de auto nog steeds een verantwoord verlengstuk van vrijheid is. En die mobiele vrijheid vult Volvo samen met het dealernetwerk in op een veilige, duurzame en persoonlijke manier.

Ruim zestig jaar geleden, in 1959, introduceerde Volvo Cars een feature wat misschien wel de belangrijkste uitvinding in de geschiedenis van autoveiligheid was: de driepuntsveiligheidsgordel. Sindsdien heeft het wereldwijd meer dan een miljoen levens gered.

Het idee om sociale vooruitgang en verkeersveiligheid prioriteit te geven drijft Volvo Cars nog steeds. Het bedrijf ontwikkelt onverminderd innovatieve veiligheidstechnologieën. Dit doet Volvo niet om aan bepaalde veiligheidsnormen te voldoen of om de noodzakelijke veiligheidstests te doorstaan. Nee, Volvo hanteert eigen, nog strengere normen omdat uit eigen onderzoek blijkt (gebaseerd op duizenden ongevallen in de praktijk) dat de veiligheid nog veel verder kan worden verbeterd, waardoor levens worden gered.

Het vrijgeven van de driepuntsveiligheidsgordel voor alle automerken was het eerste voorbeeld van het delen van sociale verantwoordelijkheid. Volvo wil veiligheid niet alleen voor zichzelf houden. Het bedrijf heeft sindsdien bijvoorbeeld ook het verhogingskussen voor kinderen gedeeld. In 2019 vierde Volvo zestig jaar delen van kennis over veiligheid. Die kennis, onder de naam E.V.A. Initiative (Equal Vehicles for All) is nu ook beschikbaar in een digitale databank die door iedereen geraadpleegd kan worden. Volvo hoopt dat ook andere autofabrikanten deze kennis zullen gebruiken, met als doel een veiliger verkeer voor alle weggebruikers. Het vrijgeven van de digitale veiligheidsdatabank symboliseert Volvo’s bedrijfsfilosofie om de verkeersveiligheid te verbeteren door kennis te delen.

Sustainable

In 2019 presenteerde Volvo Cars de eerste volledig elektrische Volvo. De XC40 Recharge P8 AWD is het eerste model uit een reeks van volledig elektrische Volvo’s onder de naam Recharge. Recharge staat voor alle Volvo’s met een stekker, dus volledig elektrisch en plug-in hybride (parttime elektrisch). In 2025 dient de helft van alle wereldwijde Volvo-verkopen een volledig elektrisch model zijn. De andere helft is weggelegd voor de hybride uitvoeringen. Volvo heeft momenteel het grootste aanbod van hybride modellen; van elk model heeft Volvo minimaal een plug-in hybride variant. Alle dealers zijn gespecialiseerd in het geven van een maatadvies op het gebied van elektrificatie.

Volvo Cars heeft in 2019 verder nieuwe ambitieuze klimaatplannen gepresenteerd. Een onderdeel hiervan is dat per 2025 de CO2-emissie per auto met 40 procent teruggedrongen moet zijn. Ook zet het bedrijf zich voortdurend in voor verdere verduurzaming van de keten van toeleveranciers. Volvo stelt hoge eisen aan de toeleveranciers over het op een ethische manier winnen van grondstoffen, zoals bijvoorbeeld het winnen van kobalt. Volvo doet nooit zomaar beloftes en wat klimaat betreft zeker niet. In 2040 heeft Volvo de ambitie om volledig klimaatneutraal te zijn, op alle onderdelen.

Personal

De persoonlijke, mobiele vrijheid gaat verder dan een haal-en-breng service van de auto. Door middel van onder andere state of the art technologieën en connectivity streeft Volvo ernaar het leven van de berijders zo aangenaam mogelijk te maken en maximaal te ontzorgen.