De leerlingen moeten de mondkapjes op in de gang, wat het herkennen van een bekende een stuk lastiger maakt Foto: Shutterstock).
De leerlingen moeten de mondkapjes op in de gang, wat het herkennen van een bekende een stuk lastiger maakt Foto: Shutterstock). Foto:

Rectoren Prins Maurits en RGO: “Wij willen geen brandhaard zijn"

MIDDELHARNIS – Sinds gisteren geldt het ‘dringende advies’ van de Rijksoverheid om op middelbare scholen een mondkapje te dragen. Hierbij gaat het om plaatsen waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, zoals bijvoorbeeld de gangen. In de klas zelf kan het mondkapje af. Eilanden-Nieuws vroeg de rectoren van beide middelbare scholen op het eiland hoe de eerste dag is verlopen. “Je gebaart even naar je neus en ze weten het weer."

Door Erwin Guijt

“De kinderen doen het fantástisch’’, is het eerste wat rector Adam van Heest (CSG Prins Maurits) uit zijn mond laat vallen. “Iedere morgen sta ik bij de voordeur om ze welkom te heten, en iedereen doet keurig z’n maskertje op.’’ Vrijdag jongstleden is er onder andere gesproken met leerlingen van de Leerlingenraad en de Medezeggenschapsraad. “Die hadden alle begrip en zeiden: ‘dat gaan we regelen meneer’. De enorme bereidheid is formidabel."

Op de Prins Maurits is afgezien van een dringend advies, maar is het dragen van een mondkapje verplicht gesteld. “We hebben respect voor overtuigingen van mensen, maar wij zijn in principe publiek terrein, waar het dragen van een mondkapje geadviseerd wordt, en geen privéterrein. En we willen absoluut voorkomen dat de Prins Maurits een brandhaard wordt." Landelijk zijn er al enkele middelbare scholen waar dat het geval is. “Met een kleine moeite kunnen we hopelijk een hoop problemen voorkomen. Alle beetjes helpen."

Straffen

Het overgrote merendeel van de ouders heeft alle begrip voor de maatregel, laat de rector weten. “Ook van collega’s heb ik nog geen problemen vernomen. Je ziet het virus weer in vernieuwde hevigheid om zich heen grijpen, wat ervoor zorgt dat iedereen de urgentie ervan inziet." Waren er ook mensen die een mondkapje niet zien zitten? “Er was één leerlinge die geen mondkapje op wilde. Kijk, we willen niemand naar huis sturen of straffen voor zijn mening, maar juist het gesprek erover aangaan. Je hoopt dan dat je mensen dan toch kunt bewegen om een kapje op te doen – misschien niet voor henzelf, maar om anderen te beschermen."

“Onder collega’s waren er best wel die al een tijdje bezorgd naar school toekwamen. Heel veel mensen werken momenteel vanuit huis, maar docenten vormen een cruciale beroepsgroep die toch naar locatie moeten komen. Het dragen van mondkapjes geeft hen toch wel een stukje rust, merk ik." In de klas en aula mogen de kapjes af, tijdens het bewegen door de gangen moet het beschermingsmiddel weer op. “Natuurlijk moet je leerlingen er wel eens aan herinneren, maar je gebaart even naar je neus en dan weten ze het weer."

Uitwasbare mondkapjes

Het is de bedoeling dat leerlingen zelf voor een mondkapje zorgen. Voor gezinnen met meerdere kinderen op school kan het best in de papieren lopen als ze iedere dag een nieuw mondkapje moeten hebben. Heeft de rector nog advies? “Je hebt uitwasbare, die lang meegaan. Ook kun je ze zelf maken. Overigens hebben we natuurlijk wel een voorraad op school liggen, als leerlingen een mondkapje zijn vergeten. Mocht het financieel echt een probleem zijn, kan daar natuurlijk over gesproken worden. Maar in principe is het de bedoeling dat iedereen voor z’n eigen beschermingsmiddelen zorgt."

Hoewel Van Heest de eerste dag als positief heeft ervaren, maakt hij zich zorgen over de toekomst. “Zelf ben ik er nog steeds huiverig voor dat we weer in een nieuwe lockdown terechtkomen, kijkend naar de oplopende cijfers." Vooralsnog zijn er op de Prins Maurits drie leerlingen met corona geweest, allemaal uit verschillende klassen. “Gezien de huidige ontwikkelingen valt dat mee, maar het kan snel gaan. Zolang het echter nog verantwoord kan, blijven we het lesgeven in school organiseren. Een dichte school is erg slecht voor iedereen."

Geen verwarring

Ook rector Arie Corvé van de RGO is die mening toegedaan. “De school is een plek die de leerlingen afgelopen tijd lang genoeg gemist hebben. Ik hoop echt van ganser harte dat de scholen open kunnen blijven. Je kunt gerust zeggen dat het maatschappij-ontwrichtend is als de scholen hun deuren weer moeten sluiten. Of een mondkapje medisch gezien ook echt helpt, daar blijf ik even buiten. Maar ik zie dat het in ieder geval een attentiewaarde heeft: iedereen is en blijft doordrongen wat er aan de hand is."

De RGO trekt samen op met de PM, maandagochtend hebben vertegenwoordigers van beide scholen nog een vergadering gehad. “Dus de regels zijn hetzelfde als op de Prins Maurits: bij rondlopen in de school kapje óp, eenmaal zittend in de klas mogen ze af. We wilden zo simpel mogelijk beleid maken, wat geen discussie of verwarring oproept. Het moesten duidelijke en goed te volgen maatregelen zijn."

Verzuim

Dat is vandaag goed gegaan. “Slechts vier leerlingen waren hun mondkapje vergeten, maar gelukkig hebben we hier een aardige voorraad liggen. De leerlingen hebben er netjes een daarvan genomen." Er waren geen leerlingen die een kapje weigerden en het commentaar vanuit ouders was minimaal. “We hebben het ingestoken van: dit doet je niet voor jezelf, maar voor anderen. Een soort moreel appèl aan de jongeren."

“Misschien wel het belangrijkste is echter dat wij vragen of iedereen met klachten thuisblijft. Dat leidt tot behoorlijk wat verzuim, veel meer dan normaal. Maar net als de anderhalve afstand vinden we dat belangrijke maatregelen, waar we ons aan willen houden. We willen hier geen brandhaard." Op het verzuim zijn de op de RGO goed voorbereid: iedere leerling heeft een laptop gekregen, om zo nodig de lessen thuis goed te kunnen gevolgen."

Net als Van Heest is ook Corvé er nog niet gerust op. “Ik ben bang dat er weer landelijke maatregelen komen, want het virus laat zich niet zomaar indammen. Zelf hou ik mijn hart vast, en hoop dat deze maatregelen voldoende zijn."