Stichting Dorpsraad Stellendam: De ‘Oude Haven’ wordt weer als nieuw

STELLENDAM - Stichting Dorpsraad Stellendam laat weten dat er twee projecten zijn opgestart waarmee de Oude Haven van het dorp compleet wordt gerenoveerd.

Het eerste project is de plaatsing van een replica van de oorspronkelijke lichtopstand bij de ingang van de haven. Dit licht wordt bereikbaar door een nieuw aan te leggen schelpenpad. Hierlangs komen ook bankjes waar vanaf over het Zuiderdiep kan worden uitgekeken.

Het tweede project is de invulling van de kop van de haven: het bruggetje wordt gerestaureerd en de muren worden weer in ere hersteld. Ook worden er twee kunstwerken geplaatst waarvan er één via een inschrijving door diverse kunstenaars gerealiseerd gaat worden. Wanneer de ontwerpen ingeleverd zijn, zal een jury een selectie maken en het resultaat zal aan de inwoners van Stellendam worden voorgelegd. Dus de uiteindelijke keuze ligt bij deze inwoners.

Dat het langer geduurd heeft dan oorspronkelijk de bedoeling was, kwam door de aanwezige beverburcht en de noordse woelmuizen. Vanuit ecologisch opzicht zorgde dit voor vertraging. De burcht bleek geen onoverkomelijk probleem maar de woelmuizen moesten op een goede manier verplaatst worden. Daartoe heeft men een scherm geplaats met opvangemmers. Deze werden iedere dag geïnspecteerd en geleegd. De dieren werden daarna aan de goede kant van het scherm geplaatst. Daarom kan er worden gestart met het plaatsen van de lichtopstand.
Als het pad klaar is, zal er voor de hondenuitlaters materiaal worden geplaatst om het jaagpad schoon te kunnen houden.

“Een prestatie waar de inwoners en bezoekers van Stellendam, Adrie Tieleman, de toenmalige penningmeester van de Dorpsraad, Ada Overwater van de gemeente en de provincie voor bedankt mogen worden”, aldus de Dorpsraad.