Afbeelding
Foto:

Ons eiland … natuur dichtbij

Bij de term ‘eilanden’ wordt al snel gedacht aan de Wadden. Of een aantal denkt er nog vele kilometers bij en ziet beelden van tropische stranden met wuivende palmbomen. Maar veel dichter bij huis zijn de Zuid-Hollandse eilanden. Hoewel smaken verschillen, moet je hier als Nederlander toch wel van houden. De eilanden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard bieden de diversiteit van de Nederlandse natuur in het klein. Deltanatuur op en top, waar menig natuurliefhebber zijn hart kan op halen. Maar ook als recreant kun je hier heerlijk vertoeven. Mooie duinen en stranden voor een dagje uit of struinen door ruige natuur waar je een echt ‘einde van de wereld-gevoel’ ervaart.

Als geboren en getogen Flakkeenaar, heb ik het ook vaak over ‘mijn’ eiland. Wanneer ik over de Haringvlietburg of Haringvlietdam rij en naar het Haringvliet kijk, komt dat gevoel nog meer naar boven. Toch ook wel trots dat ik dit mijn ‘thuis’ kan noemen. Want hoewel ik de bossen heel mooi vind voor een weekend, ik verlang al snel terug naar het water en het weidse uitzicht.

Hoe mooi is het dan wel niet dat dit weidse decor ook nog eens de basis vormt van mijn werk. Bij Natuurmonumenten draag ik mijn steen bij om de natuurgebieden op de kop van het eiland mooi te houden. Dat doe ik samen met een enthousiast team aan collega’s en vrijwilligers. En daar geniet ik van en hopelijk u ook als bewoner en bezoeker van het eiland Goeree-Overflakkee.

En juist op de kop van het eiland vind je een grote verscheidenheid aan natuurgebieden. Een plek waar de zee land maakt is de Kwade Hoek. Als één van de weinige plaatsen in het Deltagebied groeit hier de kust nog aan. En ik raad u aan, wacht niet te lang om hier eens te gaan wandelen. Ook nu in het najaar, biedt het gebied een pallet aan kleuren. Wat te denken aan de rood gekleurde zeekraal!

Wanneer u wandelt in de natuur, kijk dan niet alleen om u heen maar geef ook uw oren de kost. Overdag is het in de meeste natuurgebieden druk met geluiden en in de nacht gaan de meeste soorten slapen. Er blijven een paar soorten over die deze kans grijpen om hun geluiden te laten horen. In de bossen op de Kop van Goeree zijn dat bijvoorbeeld de bosuil. In het struikgewas van het duingebied, dit noemen we het struweel, hoor en zie je ook diverse vogels. Velen doen zich nu goed aan de oranjegekleurde bessen van de duindoorn. En staat er riet, dan laat soms de waterral afgrijselijke kreten horen … alsof er een big geslacht wordt. In hetzelfde riet kun je met wat geluk het heel verdragende ‘gehoemp’ van de roerdomp horen. Dus lezers, pak je kans … ga naar buiten en geef je oren en ogen de kost!