INGEZONDEN:

Sinterklaas op het eiland

Ik geloof graag dat het moeilijk wordt. In Eilanden-Nieuws van dinsdag 15 september stond het bericht dat Sinterklaas dit jaar niet gewoon in de kernen op het eiland komt, en dit via een wel aardige woordspeling: “Corona gooit roet in het eten”, terwijl er géén zwart gebruikt mag worden.

Volgens mij zou het dit jaar toch al niet gewoon doorgaan, doordat de Zwarte Pieten niet mee mogen spelen. Zij zijn straks niet welkom op dit altijd kindvriendelijke feest. De kinderen wordt dit jaar aangeleerd dat discriminatie van de getinte medemens gedoogd wordt. Het maakt niet uit welke kleur je hebt (gele chinees, rode indiaan, witte mimespeler of blauwe dronkaard) als het maar niet donkerbruin of zwart is. Deze gekleurde knechten worden nu de zwartepiet toegespeeld.

Het beste bij eventuele binnenhalen van de Sint is: Sinterklaas met paard op de voorplecht van de (stoom)boot en één regenboogpiet op het achterdek, meer is niet veilig. En de kinderen zo ver mogelijk daarvandaan.

Ik vrees ook dat het feest wat ter ere van de Sint in een zaaltje gehouden wordt, vol is van gekunsteldheid. Je moet je er mogelijk voor opgeven waardoor er niet zoveel plaats is en dus niet elk kind daar toegelaten kan worden. Normaal zou het zijn: “Sinterklaas die goeie heer komt hier alle jaren weer..” en nu zou het kunnen zijn: “Dag Sinterklaasje..” Helaas, helaas!

Het Sinterklaasfeest zal zeker een aangepaste doorgang hebben, waarbij ik wel even zal moeten slikken. De elk jaar weer jonge kinderen hebben daar ongetwijfeld geen weet van.

Maar ik zal intussen wel te ouderwets zijn voor dit kinderfeest.

Rob van der Meer,

Oude-Tonge