Afbeelding

Motie van Groep Jan Zwerus over ‘donkere kant van elektrisch rijden’

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jan Zwerus van Groep Jan Zwerus (GJZ) dient donderdagavond 24 september in de raadsvergadering een - wat onderwerp en inhoud betreft - opvallende motie in. Zwerus wil aandacht voor de volgens hem 'donkere kant van elektrisch rijden'.

Door Jaap Ruizeveld

De motie is niet gerelateerd aan één van de agendapunten. Dat gebeurt uiteraard meer, maar voorzichtig gesteld is het verzoek aan het college om op de achterruit van alle elektrische auto’s in de gemeente een sticker te plakken om de autorijder te laten beseffen dat hij of zij duurzaam rijdt ten koste van arme mensen in Katanga (Congo) waaronder een 8-jarige jongen Mamadou. Jan Zwerus laat weten de eerste vijftig stuks aan de gemeente Goeree-Overflakkee te schenken.

In deze vorm is de motie waarschijnlijk kansloos, maar iets anders is de uiting van bezorgdheid van Zwerus om - naast de positieve loftuitingen in media over het duurzame karakter van elektrisch rijden - eigenaren van elektrische auto’s ook te wijzen op de schadelijke stof kobalt, die onder andere wordt gebruikt voor de productie van batterijen en accu’s voor elektrische auto’s. En op de vele (dodelijke) ongelukken die gebeuren in de provincie Katanga waar kobalt met de hand wordt gedolven, waar ernstige bedenkingen zijn rond de gevolgen voor de gezondheid. En over erbarmelijke omstandigheden waarin niet alleen volwassenen maar ook veel kinderen moeten werken. Dat is de donkere kant van elektrisch rijden, stelt Zwerus. Bij zijn motie wordt als bijlage een wetenschappelijk onderzoeksrapport aangeboden van de universiteit van Leuven en die van Lubumbashi onder leiding van professor Nemery, waarin de erbarmelijke omstandigheden van jonge mijnwerkers in Katanga wordt omschreven.