Erfgoed in de klas

GOEREE-OVERFLAKKEE – Landbouw, visserij, tradities en gebruiken, religie – er valt van alles over te vertellen, en dat geldt voor nog meer onderwerpen die belangrijk zijn in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. De jeugd op de 32 eilandelijke basisscholen leert erover via het programma Cultuureducatie met Kwaliteit, waarvan erfgoedonderwijs een onderdeel is.

Er zijn ook lessen ontwikkeld of in ontwikkeling over fort Prins Frederik, de havenkanalen, de visserij en de bunkerroute. Thema’s die een rol spelen in de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De erfgoedlijn heeft geld beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van deze erfgoedlessen.

Schoolkinderen gaan in 2021 kennismaken met bijvoorbeeld de soldaten, de bakker, de duivenmelker, de wasvrouw, de smid en de chirurgijn van fort Prins Frederik. Dit via een animatiefilmpje. Ook over de andere drie thema’s zijn filmpjes in de maak.

Lichtopstand

Verscheidene erfgoedlijnprojecten, die al langere tijd lopen, krijgen de komende tijd concrete vormen. Zoals: de plaatsing van een kunstwerk bij de trambrug in Dirksland, de realisering van een lichtopstand bij de uitgang van de oude Stellendamse haven, het opknappen van het jaagpad langs het havenkanaal van Stellendam en het plaatsen van naamstenen bij kreken op Goeree-Overflakkee.