Geografische verbreding erfgoedlijn is aanstaande

GOEREE-OVERFLAKKEE – De kans is groot dat Voorne-Putten en de Hoeksche Waard aansluiten bij de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Het besluit hierover volgt later dit jaar in Provinciale Staten van Zuid-Holland. De verbrede erfgoedlijn zou dan in 2022 vorm moeten krijgen.

Er zijn zeven erfgoedlijnen in de provincie Zuid-Holland. Via deze erfgoedlijnen maakt de provincie het mogelijk erfgoed te bezoeken, ervan te genieten en te leren over de geschiedenis. Een van de erfgoedlijnen is Goeree-Overflakkee. Het thema is ‘leven en overleven met het water’. Het is de enige erfgoedlijn die samenvalt met één gemeente. De overige erfgoedlijnen, zoals Atlantikwall en Romeinse limes, bestrijken meerdere gemeenten.

De provincie wil door met de erfgoedlijnen. Ook met die van Goeree-Overflakkee, maar dan in combinatie met Voorne-Putten en de Hoeksche Waard. De drie gebieden hebben een vergelijkbare geschiedenis en liggen rond het Haringvliet, een belangrijk onderdeel van Nationaal Park NL Delta.

Als het plan doorgaat, verschuift de focus op Goeree-Overflakkee meer naar de noordkant van het eiland, zoals de focus op Voorne-Putten en in de Hoeksche Waard meer aan de zuidkant komt te liggen. De vraag is of de aandacht voor bijvoorbeeld het havenkanaal van Oude-Tonge en de Waterpoort-samenwerking dan overeind kan blijven. Aan de eilandelijke Erfgoedtafel, die woensdag sinds lange tijd weer kon plaatsvinden, klonk hierover enige zorg.