Bart Prinsen (links) overhandigt het eerste exemplaar van zijn dichtbundel aan wethouder Bruggeman (Foto: Klazina de Bakker).
Bart Prinsen (links) overhandigt het eerste exemplaar van zijn dichtbundel aan wethouder Bruggeman (Foto: Klazina de Bakker).

Dichter Bart Prinsen presenteert nieuwe bundel 'Middelharnis'

MIDDELHARNIS – In een stralend najaarszonnetje wordt vrijdagmiddag 4 september aan de haven van Middelharnis een bijzondere dichtbundel ten doop gehouden. Plaats van handelen is de meerpaal, waarop het bekende gedicht ‘Te Middelharnis is een kind verdronken’ van Ed Hoornik valt te lezen. Dit werk maakte de liefde voor poëzie bij dichter Bart Prinsen (geboren 1966) wakker, toen hij nog een klein jongetje was. Daarom koos de Amsterdammer ervoor zijn nieuwe bundel 'Middelharnis' op deze toepasselijke locatie aan de aanwezige genodigden en belangstellenden te presenteren.

Door Klazina de Bakker

In de bundel zijn klassieke teksten vermengd met nieuwe formules. Het omgaan met crises en het menselijk onvermogen daarin, lopen als een rode draad door de gedichten heen. Zo maken het verdronken jongetje uit Middelharnis, de Watersnoodramp en de coronacrisis alle drie deel uit van het werk. “Want zoals de Watersnoodramp aan vele mensen het leven kostte, heeft ook het coronavirus de bevolking van Goeree-Overflakkee hard getroffen”, zegt Prinsen in zijn toespraak. Voor de opbouw van de bundel, liet de dichter zich inspireren door de compositie ‘Sleep’ van Max Richter. “Net als de componist gebruik ik de reeks van Fibonacci, wat betekent dat elke strofe even lang is als de twee voorgaande.” Die orde heeft hem echter niet beperkt bij het schrijven. “Ik heb de tradities losgelaten en denk niet na over wat mooi is.”

“Door middel van exploderende teksten wil ik de verdwazing en de onmacht beschrijven, die loskomen bij ingrijpende gebeurtenissen”, legt Prinsen uit. Hiervoor maakt hij onder meer gebruik van de brochure “Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf”, die de Bescherming Bevolking in 1961 uitgaf. Daarnaast noemt hij nog andere bronnen, zoals Guido Gezelle, koningin Juliana en Ferd Grapperhaus. Een opmerkelijk detail is dat de gedichten zijn getypt op een ouderwetse typemachine, wat de bundel een authentieke uitstraling geeft.

Na de presentatie overhandigt Prinsen het eerste exemplaar van “Middelharnis” aan wethouder Berend Jan Bruggeman (Sociaal Domein, Welzijn, Sport, Cultuur en Leefbaarheid), die daarvoor zijn hartelijke dank uitspreekt.

Dichtbundel “Middelharnis” kost € 18,50 is verkrijgbaar via bartprinsen@planet.nl en te koop bij de (online) boekhandel.