Afbeelding

"Wie wil ook eens op de trommel?"

STELLENDAM - “Appel peer appel peer. Daar gaan we”, zegt de juf. De kinderen herhalen de namen van de vruchten en spelen daarna op dezelfde toon een riedeltje op de bugel. “Appel peer appel peer”, toet, toet, toet, toet. De juf: “Supergoed. Wie wil er nog een fruitliedje verzinnen? Peer peer peer appel, ja, die is best moeilijk.” Toet, toet, toet, toet.

De kinderen – het zijn er zes – hebben zich aangemeld voor de pling plong-proefles van Fanfareorkest De Hoop. Samen met vier kinderen die de reguliere pling plong-lessen op vrijdagavond al volgen, zijn ze zaterdagochtend naar ’t Haegse Huus in Stellendam gekomen om kennis te maken met muziek en muziekinstrumenten. De proefles is een onderdeel van de Havenconcert Muziekdag, die dit jaar aan het programma is toegevoegd, samen met Havenconcert Junior. Ook op andere locaties op Goeree-Overflakkee krijgt de Muziekdag vorm.

Goud en zilver

“Wie z’n lippen zijn al echt moe”, vraagt juf Geerte na de fruitliedjes op de bugel. “Wie z’n armen? En wie kan nog heel lang spelen?”

De kinderen zijn enthousiast. Ze willen nog heel lang spelen, ook op andere instrumenten nu de bugels zijn weggelegd en de feloranje vuvuzela’s klaarstaan. “Nee, die hebben we niet in het orkest, hoor”, lacht juf Geerte. “Welke instrumenten hebben jullie allemaal gehoord? De hoorn, ja, goed zo. Dat was mooi hè, Milou, al dat goud en zilver? De trompet, heel goed. De trombone, ja, zeg het eens met z’n allen: trombone… Euphonium, moeilijke naam hè? En jullie hebben zelf gespeeld op de bugel, ook een lastig woord…”

“Moet je eens kijken wat er nu aankomt. Dat is een S-bas. Die kan heel laag, hoor je, maar ook heel hoog. Je kan er eigenlijk alles mee. Zou je gelijk op zo’n grote bas kunnen spelen? Nou, je moet er wel spierballen voor hebben. Eigenlijk moet je eerst naar de sportschool.” De kinderen luisteren ademloos naar het verhaal én naar de klanken die Victor uit de S-bas laten komen.

Eetstokjes?

“Eén instrument hebben we nog niet gehad. Kijk, zijn dit Chinese eetstokjes?” “Nee”, roepen de kinderen. Ze hebben het wel door: deze stokjes horen natuurlijk bij de trommels die nu in de pling plong-les verschijnen. “Eerst de polsen warm maken.” Jip, die al een trommel-les achter de rug heeft, laat zien hoe je dat moet doen. “Wie wil ook eens op de trommel?” Alle vingers vliegen de lucht in. “Ga maar achter de trommel staan.”

Rake klappen volgen – op trommels en woodblocks –, netjes, op het juiste moment tijdens het liedje ‘Kom erbij’. “Goed zo, harstikke goed”, zegt juf Geerte. “Vind je het leuk? Ja, ik zie het wel een beetje aan je gezicht… Nou, een heel groot applaus voor jullie hoor. Supergoed gedaan! Ik hoop dat jullie vrijdag weer komen, als je papa en mama het goed vinden.”

Veel meer over de activiteiten rond het Havenconcert op de pagina's 12 en 13.