Afbeelding
Foto:

Reacties op publicatie Dashboard beste gemeenten 2020: 'Als ambassadeurs zijn wij trots op het eiland maar mogen dat misschien vaker met elkaar uitdragen'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Elsevier Weekblad en Bureau Louter hebben recent in een publicatie (Dashboard beste gemeenten 2020) elke gemeente - op 97 punten - vergeleken met alle andere 354 zelfstandige gemeenten in ons land. Dit vergelijk is weergegeven in 11 onderdelen. De scores zijn verdeeld over de items onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid. Het inwonertal (rond 50.000) is hierbij niet betrokken. Goeree-Overflakkee staat in 2020 op positie 280 van de genoemde 355 gemeenten.

Door Jaap Ruizeveld

De minste pluspunten in het vergelijk krijgen Vrije tijdsvoorzieningen (beoordeling op nabijheid bioscopen, musea, theaters en podia); Bereikbaarheid (openbaar vervoer/gebruik daarvan voor werk en studiedoeleinden en voor reizen over meer dan 30 km en ontbreken in directe omgeving van NS-station /metro). Onderwijs scoort, zorg valt lager uit. Veiligheid wordt gewaardeerd. De score voor winkels - eilandbreed - is weer minder. Rust en ruimte/leefbaarheid scoort zoals verwacht goed. Evenals de punten voor gebouwde omgeving (aantrekkelijke woonhuizen). Tevreden bewoners die goed met elkaar kunnen omgaan. Dat alles leidde slechts naar plaats 280 op de Nederlandse ranglijst.

Geen kern-beoordeling

In de publicatie zijn alle onderdelen in beoordeling te vinden. Rekening dient te worden gehouden met het feit dat het hier om de totaliteit van de gemeente gaat en geen beoordeling is van afzonderlijke kernen. Daar zitten - bijvoorbeeld in de voorzieningenpakketten flinke verschillen. Welke betekenis heeft deze - op het eerste gezicht - uiterst lage score/positie en waardering voor onze ambitieuze gemeente? Die vraag legden wij uiteraard voor aan ons gemeentebestuur Goeree-Overflakkee maar ook aan fractievoorzitter Eiland van Vrijheid (EVV) in de gemeenteraad Aat van Alphen. Dit omdat hij ook al in 2019 in de volksvertegenwoordiging aandacht schonk aan de toen gepubliceerde (lage) score in het landelijk overzicht.

Reactie gemeente:

Op basis van het gepubliceerde onderzoek is het voor de gemeente niet geheel duidelijk op basis van welke gegevens Elsevier tot deze onderzoeksresultaten gekomen is. Ook is niet helemaal helder op basis van welke criteria de 11 onderdelen precies gescoord worden.

Voorzieningen

In het onderzoek scoort onze gemeente laag op het thema voorzieningen, met name met betrekking tot de onderdelen ‘Vrije tijd’ (de nabijheid en variëteit van sportvoorzieningen, musea, theaters, podia, bioscopen, cafés en restaurants) en ‘Bereikbaarheid’ (hoe goed is de gemeente bereikbaar via het openbaar vervoer en over de weg). In reactie op deze scores brengt de gemeente het volgende naar voren. Het grondgebied van de gemeente Goeree-Overflakkee is zeer uitgestrekt. We zijn een eiland met veel kernen, maar relatief hebben we een beperkt aantal inwoners. Door de ligging en spreiding kent ons eiland zijn beperkingen. Zo is er ten aanzien van het Openbaar Vervoer geen trein- of tramverbinding op het eiland, maar er is wél een regionale busverbinding die goed functioneert. Veel voorzieningen zijn centraal gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld het middelbaar onderwijs en een winkelgebied. Hierdoor ontstaan er voor inwoners langere reisafstanden. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid invloed op de scores van dit onderzoek. Dat we een ruimtelijk en uitgestrekt gebied zijn, is volgens de gemeente juist een kracht! Het vertaalt zich in dit onderzoek in goede scores op het thema ‘Rust, Ruimte en Leefbaarheid’.

Regionale functie

We zien dat de omvang (waaronder aantal inwoners) van Goeree-Overflakkee niet altijd voldoende is om bepaalde voorzieningen te realiseren. Soms valt de gemeente ten aanzien van het voorzieningenaanbod precies tussen Rotterdam en Zeeland in. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan bioscopen die zich niet op het eiland vestigen. Aan de andere kant zijn er voorzieningen op ons eiland die juist een regionale functie hebben, waar we erg trots op zijn. Gedacht kan worden aan het ziekenhuis, theaters en het aanbod van onderwijs. Een prachtig voorbeeld is De Beroepscampus die op dit moment gebouwd wordt. Deze campus is een duurzame samenwerking tussen de VO-scholen, het mbo, de gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, om een volledig beroepsgericht aanbod te realiseren. Dit geeft een positieve impuls aan de arbeidsmarkt op Goeree-Overflakkee en de omliggende regio. Dit concept is uniek voor Nederland.

Werkgelegenheid

We hebben als gemeente veel rust en ruimte, mooie natuur en een mooie gebouwde omgeving te bieden dichtbij de Randstad, waar veel werkgelegenheid is. Werkgelegenheid is een score die niet is meegenomen wordt in het onderzoek, maar voor veel mensen is dit misschien juist wel een aspect om op ons eiland te komen wonen.

De gemeente verbaast zich over de score ‘natuurlijke omgeving’, dat Goeree-Overflakkee op dit onderdeel niet de hoogste score haalt. We hebben aan de kust veel kilometers breed strand (schoonste van Nederland), een groot sportief/recreatief aanbod en veel eetgelegenheden. Aan beide kanten wordt het eiland omringd door mooie binnenwateren, met een prachtige natuur waar veel recreatiemogelijkheden zijn, zoals watersport en sportvisserij. Als ambassadeurs van het prachtige gebied zijn we trots op Goeree-Overflakkee, maar mogen we dit misschien vaker met elkaar uitdragen.

Gebiedsontwikkeling

De gemeente Goeree-Overflakkee herkent dat er aandachtspunten zijn die verbeterd kunnen worden. We werken als gemeente, samen met alle betrokken partners, dagelijks aan projecten die een positieve impuls geeft bestaande gebieden. Een goed voorbeeld van zo’n project is het opknappen van de havenkom in Middelharnis. Samen met alle betrokken partijen maken we ons mooie eiland nog mooier!

Woonaantrekkelijkheid

Fractievoorzitter Aat van Alphen (EVV) geeft zijn toelichting en mening over het gepubliceerde Dashboard 2020 gericht op de score en positie daarop van Goeree-Overflakkee. Hij stelt: ”Het is zo’n 35 jaar geleden dat de directe van een Rotterdams bedrijf interesse toonde in verplaatsing naar Goeree-Overflakkee. Inclusief de goed opgeleide werknemers. Maar het kwam er niet van, want de omgeving kon de echtgenotes niet bekoren. Het verhaal stierf in schoonheid. Gewogen en te licht bevonden. De schok die het teweegbracht was te vergelijken met die de schrijver Maarten ’t Hart onderging, toen hij er in zijn groeifase achter kwam dat zijn geboorteplaats Maassluis toch niet het middelpunt van de wereld bleek te zijn. Daarom is het goed zo nu en dan de spiegel voorgehouden te krijgen.

Vergrootglas

Bureau Louter uit Delft legt al jarenlang alle Nederlandse gemeenten onder het vergrootglas, met het accent op de woonaantrekkelijkheid. De methode die wordt gevolgd is zeer betrouwbaar. Goeree-Overflakkee scoort goed op de onderdelen waar dat verwacht mag worden. De manier waarop mensen met elkaar omgaan en de veiligheid worden goed gewaardeerd en ook het aanbod onderwijs scoort goed. De woonaantrekkelijkheid is voor alle gemeenten maar zeker voor onze gemeente van groot belang. Goeree-Overflakkee heeft een kwetsbare economie. Recent onderzoek (Rabobank) wijst uit dat onze gemeente geen grote verwachtingen moet hebben van nieuwe bedrijfsvestigingen, maar dat de kansen vooral liggen in het creëren van een wooneconomie. En laat dan nu in de praktijk precies kloppen.

Inventief

Dankzij een aantal inventieve bouwondernemingen/ontwikkelaars is in samenspraak met de gemeente een voor onze begrippen omvangrijk bouwprogramma uitgevoerd en een dreigende krimp (afname bevolking) voorkomen. Alleen op deze wijze kan een afname van ons voorzieningenniveau worden geblokkeerd. Goeree-Overflakkee als woongemeente is in trek. Van alle woningen die momenteel verkocht worden, komt de helft op naam van mensen van ‘elders’. De prijs/kwaliteitverhouding speelt hierbij een doorslaggevende rol. Maar als onze gemeente deze status wil behouden dan verdient het behouden of verbeteren van de woonaantrekkelijkheid speciale aandacht.

Werk aan de winkel

Jammer is wel dat de kwaliteit per woonkern verschilt. Geïnteresseerden kunnen het zelf opzoeken. Door elsevierweekblad.nl/bestegemeenten in te tikken wordt de mogelijkheid geboden het eigen postcodegebied op kwaliteiten te bezien. Als er een rode gloed oplicht is dat oké. Als de meer blauwe tinten de overhand krijgen wordt de gevarenzone betreden.
Deze week was ik in zo’n blauwe zone: Herkingen. Ik zag het voormalige raadhuis. Als we (de gemeente) daar iets aan zouden kunnen doen, zou het dorp gelijk van kleur verschieten.Werk aan de winkel”, meent Van Alphen.