Ronald Möhrke promootte de Gum-Wall. Foto: Kees van Rixoort
Ronald Möhrke promootte de Gum-Wall. Foto: Kees van Rixoort Foto:

Bukken, rapen en slepen levert bijna 300 kilo visnet en pluis op

OUDDORP – “Veel zon, ook wat regen, veel wind en veel afval”, zegt Daan Strang als hij bij strandpaviljoen Paal 10 uitblaast na vijf uur afval rapen op het stand. Het is de samenvatting van een welbestede dag. Het is zaterdagmiddag, vier uur: etappe 15 van de Beach Clean-up Tour zit erop. Nog acht etappes te gaan tot eindpunt Cadzand.

Door: Kees van Rixoort

Duurzaam ondernemer Strang – zijn naam is geen pseudoniem – doet al jaren mee aan Beach Clean-ups: zwerfvuil verwijderen van de stranden. Vanwege corona liggen ook die grootschalige activiteiten stil. Reden voor de 38-jarige inwoner van Schoorl om een eenmansactie te starten: in 23 etappes de stranden afstruinen. Hij begon op 8 augustus in Den Helder en hoopt op 30 augustus te finishen aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen.

Bewustwording

“Het doel van de actie is bewustwording creëren”, zegt hij op het zonnige strand bij Paal 10. “Te laten zien dat het echt zo erg is als in de documentaires en dat we er allemaal debet aan zijn. Het tweede doel is mensen activeren om mee te doen en afval op te rapen.”
Dat lukt vrij aardig. Er waren etappes met zestig lokale vrijwilligers. Op Goeree-Overflakkee, waar de Beach Clean-up zaterdagochtend startte bij de Kwade Hoek, liepen er circa vijfentwintig mee. Een van de afvalrapers, tijdens de aanvangsfase van etappe 15, was wethouder Tea Both. Voor de tweede etappe op het Ouddorpse strand, een dag later richting strandpaviljoen ’t Gorsje, waren zaterdag ook al de nodige aanmeldingen binnen.

Record

De afvalscore was zaterdag hoog. Daan Strang schat het totaal van die dag op 299 kilo. “Een record. Het vorige record dateert van eergisteren, toen we op de Maasvlakte waren: 199 kilo. Daar vonden we ook autobanden en boeiballen. Hier, op Goeree-Overflakkee, ging het vooral om pluis en visnet. En plastic en schoenen. Anders dan op de stranden van Noord-Holland en de rest van Zuid-Holland, waar we veel zwerfvuil van badgasten opraapten, zoals sigarettenpeuken, folie en dekseltjes. Je ziet onderweg trouwens ook dat gemeenten niet allemaal hetzelfde beleid hebben als het om het schoonhouden van het strand gaat. Ik denk dat er landelijk beleid nodig is.”
Het verzamelde afval is direct afgevoerd met behulp van een wagen van Natuurmonumenten. Die was twee keer volgeladen. Onderweg gebruikten de rapers ook juttersbakken, zoals de bakken van Doe Mee, Verlos de Zee. Maar eerst ging het handzame zwerfvuil in de door Strang ontwikkelde PlogSack, een praktische grote ‘tas’.

Fun-factor

De Beach Clean-up Tour heeft wel wat losgemaakt. Daan Strang vertelt dat hij op sommige stranden applaudisserende badgasten tegenkwam. “Er is veel betrokkenheid, ik heb tot nog toe geen enkele negatieve reactie gehad”, zegt de bevlogen initiatiefnemer. “De fun-factor is ook belangrijk bij het opruimen. Het is iets positiefs, je kan het verschil maken met bukken, rapen en slepen.”
Na veertien dagen zwerfvuil rapen staat de teller op 1400 kilogram. Volgens Strang zou er tijdens de komende etappes nog wel 600 kilo bij kunnen komen. “2000 kilo… dat geeft wel aan dat je in 23 dagen écht iets kunt doen.” Behalve bewustwording en activatie levert de Beach Clean-up Tour ook nog sponsorgeld op voor de Target Earth Foundation, die Strang heeft opgericht om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Zaterdagmiddag, het zonnetje schijnt bij Paal 10, de wind verspreidt af en toe een zandvlaag. Het enthousiasme druipt er nog steeds af bij Daan Strang. Nog acht etappes te gaan.

Daan Strang aan de slag. Foto: Anne Los. Natuurmonumenten.