Column: Daan doet ‘t

De afgelopen weken hebben we heerlijk kunnen genieten van het mooie weer. De stranden trokken dan ook veel bezoekers aan deze zomermaanden. Hoewel de jaarlijkse landelijke beach clean up dit jaar niet doorging in verband met COVID-19, waren er wel kleinschalige opruimacties. Uiteraard de acties van Schoon Goeree-Overflakkee die het hele jaar door plaatsvinden op het eiland.

Afgelopen weekend deed zich een initiatief voor op de stranden op Voorne en op Goeree. Onder de naam ‘Daan doet ‘t’ loopt initiatiefnemer Daan Strang in 22 dagen vanaf Den Helder naar Cadzand. Tijdens deze route roept hij mensen op om met hem mee te lopen en de hele route plastic en afval op te ruimen. Met een hippe term ‘plogging’ genoemd, wat vooral in Zweden ‘hot’ is. Daan heeft er zelfs een speciale PlogSack (een rugzak voor op je borst) voor ontwikkeld waarbij je eenvoudig onder het wandelen afval kunt bergen. Zijn doel met deze actie: bewustzijn en mensen in beweging brengen rondom plastic vervuiling en consumptie.

Vrijdag liep ik met mijn collega Anne mee met de etappe op Voorne. Niet alleen met Daan, maar met nog een aantal enthousiaste mensen die dit doel ondersteunen. Sowieso is het fijn om in de buitenlucht iets goed te doen en actief bezig te zijn. Op een schitterend stuk strand, grenzend aan ons gebied Voornes Duin, liepen we door het zand op zoek naar verdwaald afval. Onderwijl verschillende scholeksters, meeuwen, een enkele plevier én vele badgasten (het was immers nog vakantie en schitterend strandweer) langs de route.

De mensen die meeliepen met deze etappe hebben ieder hun eigen motivatie om hierbij te helpen. Zo sprak ik een mevrouw die vanuit Strijen met het openbaar vervoer naar Oostvoorne afreisde om hierbij aanwezig te zijn. Of een moeder met twee kinderen die op blote voeten, hun handen uit de mouwen staken en aangaven dit vaker te doen. Of een jongeman die vanuit het werk drie dagen had gekregen om zich in te zetten voor een maatschappelijke activiteit en hier graag bij aansloot. Ieder met zijn eigen bagage aan motivatie en samen haalden we vele kilo’s afval uit het gebied.

Zaterdag en zondag was Daan op ons eiland vanaf het strand op de Kwade Hoek tot aan de Brouwersdam. Alleen op zaterdag is al ruim 300 kg afval weggehaald. Mooi om te zien hoe deze actie mensen in beweging brengt. Het is voor Daan en voor een ieder te hopen dat deze beweging ook iets structureels in gang zet: een eenduidige aanpak per gemeente rondom afval opruimen op stranden én bij iedereen een fatsoenering: ruim je rommel op! Niet alleen voor jezelf maar ook voor de natuur … Ook jij kan ’t doen.

Boswachter Chantal