Afbeelding
Foto:

Wijngaardenier Van Veen: “De smaak van de wijn wordt bepaald in de wijngaard’’

Het verhaal begint bij een bevlogen vriend, waarmee Van Veen samen in de kerkenraad zat. Eens bezochten ze een wijnproeverij. “Eigenlijk was ik helemaal niet zo van de wijnen. Maar die vriend was ontzettend gepassioneerd en wist precies te vertellen waarop je moet letten als je wijn proeft. Al snel merk je dat er een waar doolhof is aan allerlei verschillende soorten wijnen.’’ Daarom spaarde de Goereeër etiketten van wijnflessen om te bekend te worden met de wereld van de wijnen en volgde eind 2016 een wijncursus.

“Tijdens de cursus leer je hoe wijn gemaakt wordt, welke wijnrassen er zijn en hoe je op de juiste manier wijn proeft. Bij dat laatste gaat het om kleur, geur, smaak, de intensiviteit van de smaak en de afdronk. Alleen al in Italië worden er duizend verschillende soorten druiven verbouwd! Je kunt niet zomaar elke druif overal neerzetten. Een soort als Shyra moet je hier bijvoorbeeld niet verbouwen, die krijgt veel te weinig zonuren.’’ Om nog verder in het wijnwereldje te duiken, sloot hij zich aan bij wijnclub Luctor et Fermento.

Moestuintje

Twee jaar na de wijncursus, in 2018, startte hij zijn eigen wijngaard. Eind dat jaar richtte hij een bedrijfje op, GoedeReede Wijnen, om zijn passie te delen met anderen. Het logo is het wapen van Goedereede, waarbij de beide torens zijn vervangen door wijnflessen. Het bedrijf organiseerde proeverijen op locatie en in de wijngaard. In het dagelijks leven is Van Veen overigens werkzaam als vakdeskundige visserij bij een ministerie. “Ik ben zelf kerkelijk en was ook geïnteresseerd in de rol van wijn in de Bijbel. Het blijkt dat er meer dan driehonderd Bijbelteksten zijn waarin het gaat over wijn, die ik allemaal heb nagezocht. Hij besloot er een avond over te organiseren, met wijnen uit het land van de Bijbel - Israël.

Maar uiteindelijk neemt de wijngaard zelf de meeste tijd in beslag. In de wijngaard van de enthousiasteling staan honderdtwintig witte druiven, bestaande uit vijf verschillende soorten. Ook staan er nog twintig rode druiven. “Het doel is niet om commercieel de wijn in de handel te brengen. Ik wilde vooral kijken of het lukt om hier succesvol een wijngaard te hebben. Je moet ook niet zomaar aan een wijngaard beginnen, het is geen moestuintje…’’ Zijn zelfgekweekte en geproduceerde wijn wordt ook niet officieel in de handel gebracht.

Arme grond

Bij het planten van een wijngaard zijn verschillende zaken erg belangrijk. Allereerst de grond. Druiven hebben een kalkrijke bodem nodig. Van Veen zocht in het archief naar oude kaarten waar vroeger de invloed van rivier- en zeewater was. “Daar zijn veel schelpen in de grond, dus kalkrijk.’’ Daarnaast speelt de locatie een rol. “Je ziet in het buitenland vaak dat wijngaarden aan rivieren liggen. Dat komt omdat het water licht weerkaatst, en de druiven zo meer licht krijgen. Als derde is het soort onderstam belangrijk. “Wij gebruiken hier de Amerikaanse onderstam, omdat die beter bestand is tegen ziektes. Daar kunnen we elke soort druif dan vervolgens op enten.’’

“De Flakkeese klei is behoorlijk voedzaam, terwijl de druiven maar weinig nodig hebben om te kunnen groeien. Kijk, je moet het zo zien: arme grond, rijke wijn. Hier is de grond rijk, dus de groei moet een afgeremd worden. Daarom staat er gras tussen de druiven. Die eten zogezegd mee van de voedingstoffen, waardoor er minder voor de druivenstruiken overblijft.’’ Daarnaast houden druiven niet van natte voeten, dus zijn er drainagebuizen aangebracht en liggen er houtsnippers omheen die de boel droog houden. De houtsnippers zorgen eveneens dat er minder onderhoud nodig is.

Bloemig geurtje

Net als bij aardbeien komen er eerst bloemetjes aan de struiken. Dat worden druiventrossen, die flink moeten worden teruggesnoeid. “Als er zeven hangen, knip ik er bijvoorbeeld vier af. Anders wordt de wijn uiteindelijk waterig. Ik zeg altijd maar zo: de smaak van de wijn wordt bepaald in de wijngaard.’’ De knoppen vormen zich eind maart, afhankelijk van de weersomstandigheden kan er eind september geoogst worden. Met behulp van verschillende apparaten worden de stelen verwijderd, de druiven gekneusd en gereinigd. Het sap wordt opgeslagen in luchtdichte vaten, die in de kelder worden opgeslagen. Het hele gezin helpt hierbij mee.

Van Veen haalt een mooie fles lichte wijn tevoorschijn. Lachend: “Het is nog wat te vroeg vandaag om hem aan te breken, maar dit is de eerste fles wijn van de oogst dit jaar.’’ Bij een wijngaard heb je de eerste vier jaar eigenlijk nauwelijks tot geen resultaat, toch heeft hij al wel wat wijn kunnen produceren in de afgelopen jaren. Die heeft hij laten proeven aan een clubje kritische vinologen. “Die waren allemaal positief. Ze vonden ‘em fruitig, met een bloemig geurtje eraan.’’

500 uur

Iedere week gaat de wijngaardenier wel een paar keer naar zijn hofje, waar naast de wijngaard ook een groot gedeelte is ingeruimd voor een moestuin en veldbloemen. Hoeveel tijd zit er eigenlijk in de wijngaard? Hij denkt even na. “Ik denk dat je er wel zo’n 500 uur per jaar aan kwijt bent. Maar het is mijn passie en vind het erg leuk om te doen. Op het eiland zijn er nog een paar wijngaarden, met de eigenaars heb ik wel eens contact. Misschien dat ik in de toekomst nog wel meer druiven aanplant. Wie weet.’’

Regelmatig worden er wijnproeverijen georganiseerd in de wijngaard. Voor informatie:
www.goedereedewijnen.nlof
info@goedereedewijnen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding