Augustus grossiert in zomerwarmte

Zomerliefhebbers komen volop aan hun gerief de komende pakweg tien dagen, want augustus schakelt snel over naar een hogere versnelling met voortreffelijk weer.

Ongeveer een week terug was er nog weinig te zien op de weerkaarten omtrent een krachtig herstel van de zomer van 2020. Het licht wisselvallige en koele weer zou nog wel kunnen aanhouden gaven de meeste gangbare weermodellen toen nog aan.

Nu lijkt het er zelfs op dat we een hittegolf van formaat gaan meemaken waarbij het prachtige zomerweer wel eens zou kunnen aanhouden tot (tenminste) half augustus. Zeer solide hogedrukgebieden komen op de juiste plaats te liggen en wel met het accent boven Scandinavië. Droge en warme oostenwinden gaan er waaien vanaf nu met de aanvoer van steeds warmere lucht. Richting het weekend wordt het landelijk al tot 35 graden.

Na enkele koude nachten aan het begin van de week (landelijk soms zelfs 5 graden), komen de nachttemperaturen op een hoog niveau uit straks. Vlak uit zee wordt het niet veel kouder dan 19 graden in het weekend. Als de wind zondag naar iets meer noordelijke richtingen krimpt, is het tijdelijk minder warm op Flakkee. Het strandweer blijft onveranderd goed.

Ook de droogte gaat weer opspelen op de Eilanden de komende tien dagen, want er valt hoegenaamd geen druppel regen meer in Zuidwest-Nederland. Misschien ontwikkelt zich er een warmtebui in de loop van de komende week.

Nu al is met vrij grote zekerheid te zeggen dat de eerste helft van deze maand zo’n 3-4 graden te warm wordt. Mocht de warmte lang gaan aanhouden, is er zelfs kans dat we topmaanden als augustus 2003 en ook 1997 gaan benaderen. Vooral augustus 2003 was even in de race om warmste maand van de eeuw te worden. De laatste jaren zijn er opvallend weinig mooie augustusmaanden geweest in het land. Vaak scoorde september beter dan augustus.

Eigenlijk is de maand augustus een beetje het zorgenkindje van de zomer. Vaak hadden we mooie en warme julimaanden en dan leverde juist augustus regelmatig buien op. De vraag is of de tweede augustushelft ook nog zal grossieren in mooi zomerweer? De volgende week is hierover vast iets meer te vertellen.