Afbeelding
Foto:

Ouddorpse Beurs uit het drukke dorpscentrum verdwenen

De wekelijkse beurs die al sinds mensenheugenis op de Boompjes in het hartje van Ouddorp gehouden is, is vandaar verdwenen. Niet dat er voor het wekelijkse beursgebeuren geen belangstelling meer zou bestaan, het tegendeel is waar (!), maar omdat hotel Akershoek dat de beursgasten altijd ontving gesloten is. Daarom is er nu al twee donderdagen uitgekeken naar Café "de Meulblok" op de Molenblok en dat is de beursgangers dermate goed bevallen dat ,,de Meulblok" een toekomst als beurscafé tegemoet lijkt te gaan.
Donderdagmorgen namen we er een kijkje, zo tegen twaalven. Dat is de tijd dat men de zaken gedaan en het neutje geleegd heeft en men - zoals een Ouddorper het uitdrukte - bij moeder de vrouw gaat kijken "of de aerpels al gaer binne!"
,,Worden er nou nog zaken gedaan?" waagden we iemand met een lang beursverleden te vragen. Dat bleek zeker het geval en de man was best bereid dat tegenover de leek uit de doeken te doen. ,,De meeste handel wordt gedreven in Keizerbitter en Jonge Jenever" meende hij eerlijk te moeten bekennen, maar anderzijds verzekerde hij dat de handel in landbouwproducten in het Ouddorpse zich voor een goed deel via de beurs voltrekt. Er worden contracten gesloten voor het telen van Oost-Indische Kers, augurken, sjalotten en zo meer en verreweg de meeste betalingen lopen via de beurs. Niet dat de leveranciers handje contantje worden betaald door een koopman die bulkt van het contante geld, meestal zijn het cheques die worden overhandigd.