Afbeelding

Water kleurt roze in sloot bij Goedereede

GOEDEREEDE - In een sloot bij Goedereede was vorige week een bijzonder natuurverschijnsel te zien: een sloot kleurde daar namelijk roze van kleur.

"Deze bijzondere verschijning is het gevolg van de purper zwavelbacterie, ook wel ‘roodalg’ genoemd", aldus waterschap Hollandse Delta in een toelichting. "Door een bepaalde verhouding stikstof-fosfaat kan de bacterie groeien waardoor er een roze/rode kleur in het water komt."

Het water kan niet veel kwaad voor mensen, zo lang je er maar niet in gaat zwemmen. De bacterie geeft namelijk dezelfde klachten als blauwalg. En die zijn niet grappig: rode, geïrriteerde, jeukende en/of branderige huid en branderige ogen. Krijg je ook nog water binnen, dan kan dat misselijkheid, buikkramp, overgeven, diarree en allergische reacties als netelroos, jeuk, loopneus, niezen, dikke ogen en/of lippen geven. Mensen met astma kunnen benauwd worden bij het inademen van kleine waterdruppeltjes. Het roze water stinkt ook behoorlijk, naar zwavel.

Het roze water is volgens het waterschap ook funest voor het leven in de sloot. "Vermoedelijk hebben er geen vissen in de sloot gezeten. De roze laag laat geen licht door. Kleine diertjes en plantjes zullen dit daardoor niet overleven." Als de temperatuur van het water lager wordt door bijvoorbeeld regen zal de groei van algen stoppen en uiteindelijk verdwijnen. "Normaal zouden we de algen kunnen stoppen door zuurstof aan het water toe te voegen. Dit doen we dan door de sloot door te spoelen of te beluchten. Dat is hier niet mogelijk omdat er geen ‘spoelmogelijkheid’ is." (Foto: Richard Slegtenhorst/waterschap Hollandse Delta)

Afbeelding