De Rotary-leden die meewerkten aan het interview. V.l.n.r.: Pim Peeman, Leon Leijdens, Simone Jordaan, Bram Cornelissen en Jan Verhage. Paul Jan Voogd ontbreekt op de foto.
De Rotary-leden die meewerkten aan het interview. V.l.n.r.: Pim Peeman, Leon Leijdens, Simone Jordaan, Bram Cornelissen en Jan Verhage. Paul Jan Voogd ontbreekt op de foto.

“Onze waarden als serviceclub zijn universeel en springlevend”

Eén van die activiteiten is de GO-Rally. Rotary-lid Simone Jordaan is een van de organisatorische krachten van dit evenement dat gehouden wordt met ‘gewone’ auto’s of met ‘vintage automobielen. Zij vertelt dat deze Rally die dit jaar voor de derde keer zou worden gehouden, nu is uitgesteld naar 24 april volgend jaar. De Rally is heel succesvol. “Toen we twee jaar geleden begonnen, hadden we in hele korte tijd al 50 equipes (deelnemende auto’s met chauffeur en navigator). Het was een fantastisch eerste evenement, met mooi weer, bloeiende tulpenvelden en een hele leuke route om te rijden. En niet geheel onbelangrijk: een hele mooie opbrengst voor het goede doel”. Het gevolg was dat iedereen zo enthousiast was dat een groot deel van de deelnemers meteen weer inschreef voor het tweede 2e editie. En die was ook geslaagd. “Er werd een mooie route gereden en er was tussendoor tijd voor een gezellig samenzijn tijdens de lunch en het diner.” Dit jaar zou de derde keer zijn en bij de organisatoren hadden zich al snel 80 equipes aangemeld. Vanwege de coronacrisis kan de Rally niet doorgaan. “Maar we gaan er vanuit dat de meeste deelnemers alsnog volgend jaar een mooie route over het eiland gaan rijden voor het goede doel”. De goede doelen worden ook doorgeschoven naar volgend jaar, dat zijn de KNRM Ouddorp en KiKa.

De ‘buitenwacht’ heeft wel eens het beeld van de Rotary dat het een clubje oudere heren is die regelmatig voor de gezelligheid bij elkaar komen. Simone vindt het jammer dat men dit beeld heeft. “Dit is niet conform de werkelijkheid. De club is heel divers qua leeftijd, maar wel is het merendeel man want van de 35 leden zijn er op dit moment maar zes vrouw. We zouden het dan ook leuk vinden als meer vrouwen lid zouden worden van de club”. Simone geeft verder aan dat de gemiddelde leeftijd van de eilandelijke Rotary Club lager ligt dan het landelijke gemiddeld. “Er komen regelmatige nieuwe jongere leden bij, die het erg naar hun zin hebben bij de club”.

GO-Classic

De jaarlijkse GO-Classic, de wielertoertocht die elk jaar op de tweede zaterdag van september wordt gehouden, is ook een van de grote evenementen die georganiseerd worden door de Rotary Club. Een evenement waarvan het deelnemersaantal gestaag toeneemt. Rotarylid Bram Cornelissen, secretaris van de organiserende commissie, vragen we waaraan die groei te danken is. “De groei verklaren is lastig. Ik denk dat het komt door het feit dat wij van begin af aan hebben geprobeerd zoveel mogelijk kwaliteit te leveren. Daarom hebben wij ons ook aangesloten bij de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU). Op het gebied van veiligheid en bewegwijzering van de routes bijvoorbeeld, stelt de NTFU strenge eisen”. Niet altijd kan aan die eisen worden voldaan. “In 2018 werden we verrast door de omstandigheden want er kwam een onverwachte stijging van het aantal deelnemers. Daardoor konden we op de pauzeposten niet overal voldoende eten en drinken aanbieden. Maar daar leer je van. In 2019 was dat probleem weer opgelost”.

De organisatie van het evenement is een hele klus. Daarbij worden alle Rotary Clubleden zoveel mogelijk ingezet, “samen met hun partners en soms ook met hun kinderen. Iedereen krijgt daarbij een eigen taak.” De deelnemers komen eigenlijk uit heel Nederland, met een duidelijk accent op het zuidwestelijk deel. Daarbij moet je denken aan Voorne-Putten en de Hoeksche Waard, Schouwen-Duiveland en West-Brabant. Daarnaast komen ook steeds meer deelnemers van verder weg, zoals uit het meer oostelijke deel van Brabant, de Betuwe en zelfs ook uit het oosten van het land. Bovendien hebben we elk jaar deelnemers uit Vlaanderen en Wallonië. In het begin kwamen de meeste deelnemers van Goeree-Overflakkee en de directe omgeving, maar dat is niet meer zo. Dat is trouwens ook nadrukkelijk onze bedoeling: een evenement organiseren dat vanuit heel Nederland toerfietsers naar ons eiland trekt. Dit jaar is er vanwege de coronamaatregelen geen GO-Classic. Volgend jaar hoopt men het evenement weer te organiseren en wel op zaterdag 11 september. De tocht werd gestart vanuit ‘de Tech’ aan de Schoolstraat in Middelharnis. Waarschijnlijk zal er voor volgende jaar naar een andere startlocatie uitgekeken moeten worden want de school zal dan gesloten zijn.

Voorzitter

Bram Cornelissen is met ingang van 1 juli van dit jaar voorzitter van de Rotary Club geworden. Hoe gaat zoiets in zijn werk? “Ik ben voorzitter voor het clubjaar 2020-2021. Een clubjaar loopt van 1 juli tot 30 juni. Formeel word je gekozen als voorzitter, maar in de praktijk ben je op een zeker moment aan de beurt. Ik ben nu tien jaar lid van de rotaryclub en dat wordt het tijd voor het vervullen van een bestuursfunctie. Voordat je voorzitter bent, ben je eerst een jaar inkomend voorzitter, zodat je ziet wat het besturen van de club inhoudt. Na het voorzittersjaar blijf je nog een jaar lid van het bestuur, als oud-voorzitter. Het bestuur bestaat daarnaast uit de secretaris en de penningmeester”.

In het jaarplan dat Cornelissen als voorzitter heeft gemaakt staat dat de belangrijkste activiteiten worden voortgezet, “maar ik wil extra aandacht besteden aan wat wij vocational service noemen. Dat houdt in dat wij de idealen van Rotary binnen ons werk en beroep uitdragen. Daarnaast willen we in het komend clubjaar ook onze internationale contacten weer invullen. Dat doen we waarschijnlijk door in het buitenland een bedrijf of een andere rotaryclub te bezoeken. Verder wil ik graag ook het maatschappelijk gezicht van de Rotary meer laten zien. Zo hebben wij in het afgelopen clubjaar veel voor de Voedselbank Goeree-Overflakkee gedaan en we gaan kijken of we dit verder kunnen uitbouwen. En verder, mits Corona geen roet in het eten gooit, zullen we als club een galapremière organiseren rondom de film ‘De slag om de Schelde’. Dat is een oorlogsfilm die momenteel wordt gemaakt. Rotary heeft zich aan deze film gecommitteerd. Dat heeft er ook mee te maken dat de film is gemaakt rondom de herdenking dat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd en toen ook de Verenigde Naties zijn opgericht. Rotary heeft destijds een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Verenigde Naties”.

Jeugd

Rotary Clublid Pim Peeman houdt zich bezig met activiteiten voor jongeren. Hij wil het beeld “dat we oud en stoffig zijn en een suffig bestaan leiden” wegnemen en benadrukt dat de Rotary Club Goeree-Overflakkee er alles aan doet om een afspiegeling van de maatschappij te zijn. En om ook de jeugd al vroeg hierbij te betrekken worden er jeugduitwisselingen georganiseerd. Jongeren van het eiland - en uit Nederland - worden uitgewisseld met medewerking van clubs in bijvoorbeeld Frankrijk, Turkije maar ook Rusland. Jongeren logeren bij clubleden en er worden activiteiten voor de groep georganiseerd. Als voorbeeld van deze activiteiten een bezoek aan Rotterdam en aan de Deltawerken.

Maar ook buiten Europa vinden er uitwisselingen plaats met jongeren uit Amerika, Canada of Brazilië. Ook hen is een mooi programma geboden in samenwerking met scholen in de regio. “De contacten die gelegd worden en de ervaringen die worden opgedaan vinden de jongeren heel nuttig”, verzeker Pim Peeman. Evenals de andere leden van de Club die we spraken vindt Peeman het heel belangrijk dat jongeren bij het werk van de Rotary worden betrokken. Dit gebeurt ook bij de organisatie van activiteiten als de GO-Classic.

Jongste lid

Jeroen Leijdens uit Middelharnis is met zijn 38 jaar het jongste lid van Rotary Club Goeree-Overflakkee. Hij is ondernemer en heeft een jong gezin. Heeft hij dan nog tijd om clubavonden te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten. “Wat ik in de Rotary enorm waardeer is de waarden en normen die er gelden. Die vind ik heel positief en daarom probeer ik zoveel mogelijk aanwezig te zijn”. Ondanks dat hij momenteel het jongste lid is voelt hij zich er prima thuis. Maar ook hij geeft aan dat wat jongere leden van harte welkom zijn. Als druk bezet persoon weet Jeroen dat je je aandacht tussen het gezin, het bedrijf en de Rotary goed moet verdelen en hij probeert dat ook te doen. Hij vindt de Rotary Club wel een plaats om te netwerken, maar hij benadrukt dat het er niet om gaat dat ondernemers binnen de Club min of meer ‘gedwongen’ zijn om met elkaar zaken te doen. “Die intenties moet je niet hebben”. Hij ziet het meer als een netwerk van vrienden. Tijdens het gesprek geeft Jeroen regelmatig aan dat de normen en waarden van de Rotary Club voor hem heel belangrijk zijn. Hij vindt het mooi dat de leden van de Rotary samen bezig zijn om de ‘wereld een stukje beter te maken, door dienstbaar zijn aan de samenleving’.

Geschiedenis

Dokter Paul Jan Voogd is een oudgediende binnen de Rotary Club. Hij weet veel van de geschiedenis van de club: “Ik denk dat ik een van de weinigen ben die fysiek aanwezig was bij de voorbereidingen voor de oprichting van Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Mijn vader, toen huisarts in Oude-Tonge, was betrokken bij de oprichting. Notaris Ris heeft in 1955 de Rotaryclub Goeree-Overflakkee opgericht, met dominee Bloemendaal als eerste voorzitter. De club zette zich destijds vooral in op het herstel van Goeree-Overflakkee na de watersnoodramp van 1953. Mijn vader is uiteindelijk geen lid geworden omdat hij vond dat hij zich dat niet kon combineren met zijn werk als huisarts. Dit argument wordt heden ten dage wel vaker gebruikt.

Voogd heeft in de afgelopen jaren heel veel zien veranderen binnen de organisatie: “De meest opvallende verandering is dat vrouwen nu ook lid kunnen worden. Een ander opvallend onderwerp is dat de voormalige leden van het eerste uur, allemaal op Goeree-Overflakkee werkzaam waren. Nu werken voor meer dan 50% onze leden ook buiten Goeree-Overflakkee”. Wat niet veranderd is, is dat de Rotary Club altijd een dienende functie heeft gehad, benadrukt Paul Jan Voogd: “Rotary heeft altijd een dienende functie aan de gemeenschap gehad. Naar mate de sociale voorzieningen beter werden heeft deze functie aan belang ingeboet. Er zullen echter altijd mensen zijn die niet voor zich zelf kunnen zorgen en niet in een sociale voorziening vallen. Zoals die mensen die heden ten dage de voedselbank nodig hebben en door Rotary gesteund worden”.

Toekomst

Als we voorzitter Bram Cornelissen vragen of een serviceclub als Rotary nog toekomst heeft antwoordt hij: “De lijfspreuk van Rotary is ‘service above self’. Dat betekent dat je als Rotarylid bereid bent iets van jezelf te geven en dat je dienstbaar wilt zijn aan de samenleving. Dat doe je door goede doelen te ondersteunen maar ook door je kennis in te zetten. Behalve dat wij een vriendenclub zijn, zetten we ons dus ook voor de maatschappij in. Ik denk dat alleen al daarom Rotary toekomst zal blijven houden, tot in lengte van jaren. Onze waarden als serviceclub zijn universeel en springlevend”.