Oranjepop 2020 schuift door naar volgend jaar

DIRKSLAND – Oranjepop in Dirksland ging op Koningsdag niet door. Het idee van de organiserende stichting om het muziekevenement te verplaatsen naar 12 september is niet uitvoerbaar. Daarom is de eerstvolgende editie van Oranjepop op Koningsdag 2021.

Door Kees van Rixoort

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond stak een stokje voor Oranjepop op 12 september. Er zijn die dag al te veel evenementen in de regio. De Veiligheidsregio stelt hoge eisen. Zo hoog dat het voortbestaan van evenementen in gevaar komt, vooral in kleinere dorpen. Dat zegt Anton de Blok van de stichting die Oranjepop elk jaar organiseert. “Er ligt een eisenpakket waar bijna niemand aan kan voldoen.” Er is een onderhoud met burgemeester Ada Grootenboer aangevraagd om te bespreken wat er ondanks de scherpe voorwaarden van de Veiligheidsregio mogelijk is in Dirksland.

Oranjepop is een van de weinige gratis toegankelijke popevenementen van deze statuur. De stichting draait op inkomsten van sponsors, subsidiegevers en kopers van versnaperingen bij de Oranjepop-horeca. De dorpsraad van Dirksland ondersteunt het evenement met een jaarlijks bedrag. Het bedrag van 2020 schuift door naar 2021. Als de stichting extra subsidie van de dorpsraad wil, in verband met reeds gemaakte kosten voor het afgelaste festival van 2020, dan is een goed onderbouwde aanvraag nodig.

Dat bleek tijdens de vergadering van de dorpsraad op dinsdag 14 juli. Daar kwam ook naar voren dat Oranjepop volgens de stichting een evenement is met veel draagvlak onder de bevolking. De Blok: “Er zijn nauwelijks mensen in de omgeving die klagen bij de DCMR.”