Afbeelding

'Meer werk maken van aanpak en voorkomen drugsgebruik'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hendrik Herweijer (SGP) geeft als reactie op het speed-onderwerp: “We wisten dat ook op Goeree-Overflakkee het gebruik van drugs helaas nog lang niet de wereld uit is. Toch is het schrikken als je hoort dat in het rioolwater op ons eiland veel meer amfetamine is aangetroffen dan in andere Nederlandse en Europese gemeenten. De hoeveelheden van andere soorten drugs waren ‘gelukkig’ vergelijkbaar met of minder dan in andere gemeenten."

Door Jaap Ruizeveld

Maar het is volgens de SGP duidelijk: "Er is nog steeds alle aanleiding om nog meer werk te maken van het voorkómen en aanpakken van drugsgebruik. Daar zal de SGP zich dan ook voor blijven inzetten. De negatieve gevolgen van drugsgebruik voor de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van jongeren én ouderen zijn veel te groot om te doen alsof het wel meevalt."

Zonder iets aan het voorgaande af te doen, is het volgens de partij wel goed om de resultaten van het onderzoek in het juiste perspectief te zien. "Allereerst is van belang dat slechts zo’n dertig Nederlandse gemeenten een dergelijk onderzoek hebben laten doen. Het is dus niet mogelijk om de resultaten van ons eiland te vergelijken met alle andere gemeenten. Goeree-Overflakkee heeft z’n nek uitgestoken door dit onderzoek wél te laten doen. Meten is immers weten, ook als dat zorgelijke resultaten oplevert. Daarnaast is nog onduidelijk waarom in de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Goedereede veel meer drugs zijn gemeten dan in de RWZI’s elders op het eiland. Of er een link is met de vele recreanten op de kop van het eiland, valt nog niet te zeggen. Daarvoor is nog vervolgonderzoek nodig."

Geaccepteerd fenomeen

Daniël Huising (CDA) vindt het heel goed dat de gemeente Goeree-Overflakkee meer vat probeert te krijgen op het probleem. "Dit onderzoek maakt veel duidelijk, maar roept ook gelijk weer nieuwe vragen op. Bij welke jongeren speelt dit probleem? Waar vindt het gebruik plaats? In hoeverre speelt toerisme een rol in de cijfers. In gesprekken met jongeren weten we dat drugs makkelijk toegankelijk is en dat het binnen sommige groepen lijkt op een geaccepteerd fenomeen is. Drugs is in dit soort groepen gewoon onderdeel van een feestje. Als CDA zijn wij erg benieuwd naar de vervolgstappen die het college gaat voorstellen en blijven dit natuurlijk op de voet volgen."

Andere meetmomenten                                                                                                                

Namens de VVD-fractie reageert Addy Reijerkerk: “Het is al decennia bekend dat er op Goeree-Overflakkee behoorlijk drugs wordt gebruikt en dat daar weinig verbetering in komt. Mogelijke oorzaken worden genoemd: Zuipketen, een te strenge, juist te vrije of geen opvoeding, losgaan in de puberteit en/of verveling." De VVD heeft wel een aantal opmerkingen naar aanleiding van het onderzoek. Reijerkerk: "Dat het speedgebruik abnormaal hoog is, is opmerkelijk en zorgelijk. Dat er op ons eiland in verhouding meer speed gebruikt wordt dan in Amsterdam, daar zijn wij nog niet van overtuigd. Het rioolwateronderzoek is uitgevoerd in juni en september 2019. Naar ons idee kan het een vertekend beeld geven als gerekend wordt met het vaste aantal inwoners en er geen rekening gehouden wordt met een fors aantal toeristen en arbeidsmigranten. Wij gaan voorstellen het onderzoek te herhalen in de maand november of in ieder geval een periode buiten het toeristenseizoen. We kunnen dan de uitkomsten vergelijken. Ook zullen we aandringen op een evaluatie over de aanpak van de afgelopen jaren en de effecten hiervan. We zien dit onderzoek als startpunt en gaan pleiten om door te pakken nu. We zullen voorstellen een taskforce in te stellen. Handhaving wordt wat de VVD-fractie betreft een belangrijk punt. Wij vinden het wel getuigen van lef om een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren. Je weet dat het confronterend is en dat het in de media breed uitgemeten wordt."

De fractie Groep Jan Zwerus heeft niet gereageerd op het verzoek om een eerste reactie.