'Niet wegkijken maar samen problemen oppakken'

GOEREE-OVERFLAKKEE - “Geschokt maar niet verrast. Bevestiging van de beeldvorming die er is.” Het zijn enkele reacties van politieke fracties in de gemeenteraad na de perspresentatie over het gebruik van speed op het eiland en de eerste signalen uit de samenleving. Een rondje langs de volksvertegenwoordigers.

Door Jaap Ruizeveld

De PvdA (Eijkenduijn) is geschokt maar niet verrast. "Al tientallen jaren is bekend dat het drugs- en drankgebruik in onze gemeente erg hoog is. We staan bekend als het witte eiland en hebben de twijfelachtige eer van een drukbezochte alcoholpoli in het ziekenhuis. Wij doen pogingen om het probleem te ontkennen. Door nader onderzoek te vragen, door twijfel te creëren zoals 'het ligt aan de toeristen' of door domweg de kop in het zand te steken. Dit dreigt ook nu bij de eerste resultaten van het rioolonderzoek. Duikgedrag is alweer zichtbaar." De PvdA wil dat er nu actie komt. "Geen duikgedrag maar actieve voorlichting op scholen, bij verengingen en bij kerken. Niet alleen voorlichting aan jongeren, maar ook aan de ouders. Laat mensen weten wat de consequenties zijn van drugs- en drankgebruik. Confronteer ze hiermee. En blijf hiermee doorgaan, totdat het gebruik en de problemen merkbaar dalen."

Ernstige consequenties

Van Alphen (EVV) stelt: “Het is alweer geruime tijd geleden dat er in Hellevoetsluis een zogenoemd MIS-project werd uitgevoerd dat zich richtte zich op het middelbaar- en voortgezet onderwijs en had betrekking had op mishandeling, incest en suïcide. De resultaten waren schokkend en werden gedeeld met de toenmalige vier gemeenten op ons eiland. De wethouder die de gemeente Goedereede vertegenwoordigde, verkeerde in de veronderstelling dat het gevaar wel zou stoppen ter hoogte van de Haringvlietdam. Die sfeer van ontkenning was jarenlang kenmerkend. Daarin is wel verandering gekomen. Ik hoop dat wij via professionele analyse achtergronden en motieven kunnen achterhalen. Misschien op korte termijn met een tweede onderzoek."

De fractie Vitale Kernen spreekt van een bevestiging van de beeldvorming. "Opvallend is dat het speedgebruik er stevig bovenuit steekt. Verder onderzoek is noodzakelijk om vast te kunnen stellen wat daarvan de reden is, om vervolgens beleid te maken wat dit bovenmatig gebruik terugdringt. In de samenleving is sprake van verslaving aan geestverruimende middelen zoals alcohol en drugs, met alle ernstige consequenties achter de voordeur. Hierbij helpt niet de conservatieve inslag bij een groot gedeelte van de bevolking op ons eiland wat over het algemeen heel gesloten is. Het misbruik van geestverruimende middelen zullen wij als samenleving breed op moeten pakken, willen we hiertegen een vuist kunnen maken."

Omzien naar elkaar

Marielle van den Berg (ChristenUnie) geeft als reactie: “Wij zijn geschrokken van het speedgebruik op ons eiland. Naast de schrik zijn wij blij met de resultaten van het onderzoek, een wake-up call. De afgelopen jaren heeft onze fractie regelmatig aandacht gevraagd voor de verslavingsproblematiek op Goeree-Overflakkee. Het drugs- en drankgebruik op het eiland zorgt voor veel ellende, mensen gaan er kapot aan. Het probleem is dat velen het 'normaal' vinden dat er drugs gebruikt wordt of veel gedronken. We vinden het zeer zorgelijk dat er nog zoveel wordt weggekeken op het eiland. We zouden met elkaar een vuist moeten maken tegen verslaving, de gemeente samen met de politie, ouders, scholen, hulpverlening, sportclubs, kerken, dorpsraden en andere verenigingen. Het afgelopen jaar is er gelukkig al meer op ingezet en is er veel contact geweest tussen verschillende partijen, maar het is nog lang niet genoeg. Wij hopen dat dit onderzoek de aanzet mag zijn voor een omslag in denken en doen op het eiland. Elk mens is van grote waarde, laten we ons dan met elkaar inzetten voor een gezond en leefbaar eiland, waar we omzien naar elkaar."