Afbeelding
Foto:

Moedige Moeders schrikt van hoge amfetaminegebruik op G-O

GOEREE-OVERFLAKKEE - De organisatie Moedige Moeders op Goeree-Overflakkee is geschrokken van het hoge amfetaminegebruik (speed) op het eiland. “Dit hadden we zeker niet verwacht.”

Door Gert Klok

Pythia Maasdam van Moedige Moeders denkt niet dat het toerisme veel te maken heeft met de hoge cijfers. “Zeker jongeren zijn hier vooral in de zomermaanden, niet in de maanden waarin het onderzoek is uitgevoerd (juni en september, red.).” Het uitgaansleven en het daarbij behorende gebruik is volgens haar vermoedelijk van grotere invloed op de resultaten.

Moedige Moeders ondersteunt ouders van gezinnen waar problemen zijn met drugsgebruik. Zij waren in zeer belangrijke mate ook verantwoordelijk voor het feit dat het rioolwateronderzoek is gedaan. Maasdam vindt dat er nu echt iets moet gebeuren. Ze zou graag een onderzoek willen naar locaties waar gebruik plaatsvindt, door wie en naar het dealen van drugs. “We horen om ons heen natuurlijk best veel, maar het is een schemerwereld waar je maar moeilijk echt binnenkomt.”

Een ander belangrijk onderdeel van de probleemaanpak is volgens Maasdam inzetten op handhaving. “Dat gebeurt echt nog te weinig. Als er nu een melding wordt gedaan dat er drugs wordt gedeald, dan wordt daar vaak niets mee gedaan. Dan maken we het dealen en gebruiken wel erg makkelijk.” Maasdam benadrukt dat het drugsprobleem op Goeree-Overflakkee niet alleen het probleem van de gemeente is. “We moeten met scholen, verenigingen, ouders en iedereen die hierbij betrokken is, nadenken over een structurele oplossing. We moeten echt iets gaan doen.”

Vorig jaar heeft Moedige Moeders de gemeente al getipt over het IJslandse model, waarbij juist die structurele oplossingen worden gezocht voor drugs- en alcoholgebruik. Een ander belangrijk onderdeel is monitoren wat wel en niet werkt. IJsland behoorde twintig jaar geleden tot de landen met het grootste middelengebruik onder de jeugd, maar is dankzij deze aanpak nu het land met het laagste middelengebruik.

Donderdag is de dialoogavond van de gemeente over de resultaten van dit onderzoek, waarvoor ook Moedige Moeder is uitgenodigd. Maasdam: “We zijn al betrokken bij een preventieonderzoek en we blijven graag meedenken.”