Afbeelding
Foto:

Havenstijl

Omdat ik even in Middelharnis moest zijn besloot ik gelijk bij de gerepareerde havenkom te kijken. De kaden zijn weer klaar, alleen je kunt er niet meer op de beschaduwde kop van de kom genieten van de bootjes. De bomen daar moesten weg omdat men dit lastig vond met de kaaiwerken. Nu moet je maar een parasol meenemen om de schaduw te creëren. Jammer dat er geen nieuwe takjes zijn gepland, zodat we tenminste over dertig jaar weer schaduwrijk kunnen genieten. Maar dit is niet haalbaar. Bomen zijn altijd een struikelpunt en de vernieuwde kaden kunnen niet tegen de wortels.

Wat ik overigens wel een aardig detail vind, is de aanduiding in het straatwerk van de oude grotere havenkom, en ik moet zeggen dat de reparaties mooi zijn uitgevoerd. Alleen lijkt het mij dat er minder bootjes aan kunnen meren dan voor de reparaties. Verderop ligt De Menheerse Werf met allure tussen oude en oud uitziende gevels en gevuld met schepen in allerlei formaten, aanverwante materialen en machinerieën. Denk je in hoe het er een eeuw geleden heeft uitgezien, zonder de vele langsrijdende auto’s natuurlijk.

De straat volgend kom je bij het havenkanaal. Aan de overkant het Vingerling met oude geveltjes. Tenminste links. Het rechterdeel is in stijl opnieuw gebouwd. Alles is beter dan de hotelbouwval die er stond. Er vielen mij wel wat aardige details op. Het begint al op de begane grond. Daar heeft men het idee van werven gemaakt. Werven zijn op waterhoogte gemaakte losplatforms zoals deze in Utrecht en Amsterdam veel voorkomen en die in bedrijfskelders uitkomen. De werven bij deze nieuwbouw staan wel wat hoger: op straatniveau, en dienen denk ik alleen om de parkeergarage, of bergplaatsen van de bewoners, van daglicht te voorzien. Toch ziet het er wel aardig uit.

Zoals bij veel pakhuizen in grote steden, zijn er ter hoogte van de dakrand hijsbalken aangebracht om meubels niet via de kromme en smalle trappen omhoog te hoeven tillen. Gewoon een katrol met touw aan de hijsbalk hangen en zo buitenom ophijsen. Alleen jammer genoeg is er geen oog aan de balk bevestigd om de katrol aan te hangen. Het hijsen vanaf de straat zou toch niet gaan omdat de balkons tot aan de tweede etage tot voorbij de hijslijn gemaakt zijn. Daarvoor natuurlijk ook de incomplete hijsbalken met alleen 'zichtnut'.
De nieuwbouwhoogte is van de oudbouw links tot tweemaal de hoogte opgebouwd aan de rechterkant. Een aardige afwerking hier is het uitkijkpunt op het dak. Vroeger zou in dit torentje een lichtpunt of een seinpost voor havenvaarders gemaakt zijn. Nu is het slechts een leuke afwerking. Ik hoop dat de naastgelegen brug weer gerepareerd gaat worden en hergebruikt en niet dat het vervangen wordt door een moderner exemplaar.

Het punt waar ik mij nog het meeste over verbaas is dat, wanneer je zo’n gepretendeerde havengevel creëert, je ook schepen erlangs wilt hebben, zeker met die werven eronder. Ik zag alleen dat er een groot bord aan de met hout beschoeide kade hing, waarop ten strengste werd afgeraden daarlangs af te meren. Zou dit ter voorkoming zijn van afleidende objecten buiten het peperdure pand? Op dit moment ziet het er aardig uit maar mijns inziens niet erg passend in een provinciestadje als Middelharnis/Sommelsdijk. Te hoog! Te nieuw! Misschien kan het nieuwbouwgevoel een beetje afgezwakt worden door er een grauw sausje overheen te smeren gelijk twintig jaar weersinvloeden. Of krijg je dan echt een pretparkgevoel hierbij? Gelukkig staat het gebouw niet erg in het zicht en zijn de andere huizen meer in stijl.

Rob van der Mee
Oude-Tonge