Afbeelding
Foto:

Grote schade door vernielingen in natuurgebied Slikken van Flakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Boswachter Piet van Loon (Staatsbosbeheer) vindt het onbegrijpelijk dat – vermoedelijk door een kleine groep – de afgelopen periode door vandalisme, crossen en vernielingen voor liefst 50.000 euro schade is aangericht in het beschermde natuurgebied De Slikken van Flakkee. Hij is teleurgesteld dat al het geïnvesteerde werk en geld in vernieuwingen en informatieve voorzieningen voor niets is geweest.

Door Jaap Ruizeveld

Staatsbosbeheer had geen andere optie dan de Panoramaweg, de toegangsweg over de Slikken van Flakkee naar het strand, recreatieveld en de steiger, nu tot nader order af te sluiten voor al het gemotoriseerd verkeer. Dit is afgestemd met de gemeente Goeree-Overflakkee. De slagboom blijft voorlopig dicht.

Meerdere keren worden en zijn er in het gebied intensieve controles uitgevoerd door medewerkers van Staatsbosbeheer, gemeente, omgevingsdienst en politie in het veld. Helaas is het lastig om personen op heterdaad te betrappen. Of het nu gaat om kapot rijden van aangebrachte profielverbeteringen, het illegaal kampvuurtje stoken en of het achterlaten van flessen en ander gedumpt afval. “Je wilt natuurliefhebbers/bezoekers iets kunnen bieden. Maar door dit vandalisme worden zij en uiteraard wij als Staatsbosbeheer gedupeerd. De Slikken zijn een beschermd natuurgebied waar binnen de rasters veel te beleven is. Het doet bijzonder veel pijn en verdriet dat enkelingen dit onmogelijk maken. In overleg met de gemeente wordt gezocht naar oplossingen. Kijken op welke wijze de leefbaarheid gehandhaafd kan blijven”, vertelt de boswachter.

Omvang vernielingen

Na veel intensieve werkzaamheden was het pad sinds 15 juni weer opengesteld. De weg werd uitgevlakt, aangevuld met schelpen en het bermprofiel werd opnieuw vormgegeven. Na jaren met ribbels en kuilen in het dek van de toegangsweg, ontstond er nu een comfortabele weg. Nauwelijks een week later zijn door het rijden met hoge snelheden de schelpensporen kapotgereden, bermen en het geëgaliseerde profiel vernield. Alle informatie- en regelgevende bebording op en rond het recreatieveld nabij de steiger hebben het onderspit moeten delven. Borden zijn door midden geslagen, van de beugels gehaald, met paal en al uit de grond getrokken of zijn verdwenen. Dit zorgt voor een onveilige situatie omdat de actuele regelgeving nu niet getoond wordt. Het recreatieveld is bezaaid met glasscherven van bierflessen, blikjes, barbecues, verpakkingsmateriaal en andere troep. Ook zijn er op meerdere locaties kampvuren gemaakt, soms zelfs met rastermateriaal uit het gebied. Voor nu geldt dat gemotoriseerd verkeer niet verder kan en mag dan de grote parkeerplaats op de Slikken van Flakkee.

Het gemeentebestuur laat in een reactie weten: “Staatsbosbeheer heeft als beheerder en toezichthouder van het gebied besloten de toegangsweg voor het gemotoriseerde verkeer voor onbepaalde tijd te sluiten. Dit deden zij in afstemming met de gemeente Goeree-Overflakkee. Wij begrijpen dat Staatbosbeheer door de aanhoudende overlast en vernielingen geen andere mogelijkheid zag. Op de fiets of lopend is het gebied vanaf de grote parkeerplaats nog wel te bereiken. Staatsbosbeheer beraadt zich over de situatie voor de toekomst en samen met ons wordt naar een oplossing gezocht.”

Reacties politiek

Raadsleden/fracties hebben kort voor het afgelopen weekeind al op sociale media aangegeven teleurgesteld te zijn over deze vernielingen op de Slikken. Herweijer (SGP) stelt: “Ongelofelijk. Waarom scheppen mensen behagen in het vernielen van een prachtig natuurgebied. Fractiegenoot P.C. Grinwis: ”Laat hen die dit aangericht hebben ook de power hebben om zich te melden.” VKGO (Heintjes): “Deze vernielingen zijn onacceptabel en zo teleurstellend in het mooi toegankelijk gebied op de Slikken, waar eenieder juist van kan genieten. Enkelen menen dit te kunnen verpesten voor de natuurliefhebbers/de bezoekers. Echt waardeloos.”

(Foto's: Staatsbosbeheer).
Afbeelding