(Foto: Menheerse Werf).
(Foto: Menheerse Werf). Foto:

Verfbrander zorgt voor brand op boot

MIDDELHARNIS - Op een boot aan de WSV-steiger tegenover de Menheerse Werf in Middelharnis heeft afgelopen donderdag korte tijd brand gewoed. Dankzij snel optreden van de mensen van de werf en de toegesnelde brandweer was het vuur snel onder controle.

De brand bleek veroorzaakt door een verfbrander. De eigenaar van de boot was bezig met de verfbrander toen iemand aan de wal de stroom uitschakelde voor onderhoud. De eigenaar zette de verfbrander neer en ging op zoek naar de oorzaak. Toen de oorzaak was gevonden, ging de eigenaar lunchen. Intussen werd de stroom weer ingeschakeld en werd de brander weer heet. Na een paar minuten vatte het schot waaraan werd gewerkt vlam en sloeg het vuur door naar de bekabeling waardoor de motor van de boot startte.

"De kajuit was open en de motor draaide volle toeren, op het trapje stond een verfbrander", aldus het verslag van de Menheerse Werf op Facebook. "Het leek of er nog iemand aan boord was." Een van de mannen belde gelijk 112 en rolde de slang van de werf uit. "Het trapje en schot brandden al, zo ook de isolatie van de motorruimte." In de dikke rook werd de boot doorzocht, intussen kwam iemand anders met de schuimblusser en een natte lap, zodat men kon blussen en verder zoeken. In de boot werd niemand gevonden en de brand werd grotendeels geblust met schuim. "De motor is waarschijnlijk gestart door kortsluiting in de smeltende kabelboom en kon alleen gestopt worden door het luchtfilter dicht te houden. De vlammetjes knabbelden al aan het dieselfilter en de leidingen....", aldus het verslag, waaruit blijkt hoe gevaarlijk de situatie was. Het toegesnelde brandweer maakte het vuur definitief uit.