Afbeelding

Pneumokokkenvaccinatie

De afgelopen maanden is alle aandacht zowel bij u als bij de huisartsen met name gericht geweest op Corona, daar wil ik het in dit stukje eigenlijk niet over hebben. Want naast Corona gaan in de huisartspraktijk de gewone jaarlijks terugkerende zaken ook door. Een daarvan is de Griepvaccinatie in oktober/november, waarvoor de voorbereidingen reeds gestart zijn. U zult zich wellicht afvragen waarom ik aan dit al zo bekende onderwerp dan een stukje wijd.

De belangrijkste reden is dat er dit jaar een extra vaccinatie bijkomt, de Pneumokokken vaccinatie. Dit betreft een vaccin tegen de Pneumokok, een bacterie die een groot deel van de bevolking bij zich draagt in de neus en/of keelholte. Vooral kleine kinderen en ouderen worden ziek door deze bacterie. Het gaat dan om oor- en longontstekingen, in enkele gevallen om een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, waarbij een ziekenhuisopname onvermijdelijk is.
Al voor de Coronatijd in 2019 is besloten door het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport om dit vaccin aan te bieden aan de groep mensen tussen de 60 en 75 jaar en daardoor ziekte en sterfte te voorkomen. Niet meteen allemaal dit jaar maar in fases. Door de Coronacrisis is besloten dit jaar te beginnen met de meest kwetsbaren, de groep 73 t/m 79 jarigen, geboren vanaf 1941 t/m 1947. De overige leeftijdsgroepen zullen de komende jaren worden opgeroepen. De vaccinatie wordt elke 5 jaar herhaald.
Kinderen krijgen sinds 2006 de vaccinatie standaard aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma.

De vaccinatie kan tegelijk met de gewone griepvaccinatie worden toegediend. U zult dan 2 oproepen ontvangen, 1 voor de gewone griepvaccinatie en 1 voor de Pneumokokken vaccinatie. Er is een groep mensen die al gevaccineerd is tegen pneumokokken, daarvoor gelden net afwijkende adviezen. Mocht dat niet opgemerkt zijn door ons dan vragen we u dit bij ons, liefst voor de vaccinatieperiode aan te geven zodat we adequaat kunnen handelen.In juli zal er een landelijke publiekscampagne starten om u te informeren en zult u zich ook in het onderwerp kunnen verdiepen op www.thuisarts.nl of op www.RIVM.nl. Als u ondanks de informatie nog vragen heeft bent u uiteraard van harte welkom dit met uw huisarts te bespreken.
Daarnaast zijn wij als huisartsen benieuwd naar de invloed van COVID-19 op de opkomst voor de griepvaccinatie. Komen bijvoorbeeld mensen die eerder geen vaccinatie tegen griep wilden nu wel, krijgen we meer verzoeken van mensen die niet binnen de criteria vallen, maar toch zelf een griepprik willen?

Mocht u dit jaar in tegenstelling tot andere jaren toch een griepvaccinatie willen ontvangen, dan horen wij dat graag, zodat u een uitnodiging krijgt en wij rekening kunnen houden met de hoeveelheid te bestellen vaccins.
Dit stukje zou niet over Corona gaan, maar uiteraard moeten we in de hele opzet van de vaccinatie wel zorgen dat de, u inmiddels welbekende ‘Coronamaatregelen’ op zijn plaats zijn, zoals hygiëne, afstand houden en zo meer. Daarom moeten we voorkomen dat grote aantallen mensen tegelijkertijd bijeenkomen in ons pand. Wij bezinnen ons momenteel op andere manieren zoals kleinere groepen verspreid over meerdere dagen of een andere locatie. Hierover meer in de uitnodigingsbrief.

Uiteraard wachten we allemaal op een vaccinatie tegen Corona, maar helaas kan ik daarover op dit moment nog niks vertellen.

Huisarts Anne van Oosten Slingeland