Afbeelding

Warm welkom voor dominee Hoek bij Gereformeerde kerkgemeenschappen

STELLENDAM/OUDDORP - Ds. Cornelis Wouter Hoek is afgelopen zondag in een morgendienst in de Gereformeerde Kerk in Stellendam, geleid door ds. G. van den Brink uit Woerden, met handoplegging bevestigd tot predikant van de Gereformeerde Kerken Ouddorp en Stellendam. In de middagdienst in het kerkgebouw in Ouddorp hield ds. Hoek zijn intrede. Het was een warm welkom met een uitgebreide liturgie met liederen in muzikale uitvoering. In verband met de coronaregels kon slechts een klein deel van de beide kerkelijke gemeenten de diensten bijwonen. Maar er was gezorgd voor een liveverbinding zodat de gemeenteleden de plechtigheden thuis konden volgen.

Door Jaap Ruizeveld
Foto: W.J. Lobensteijn

Zowel in Stellendam als in Ouddorp was vanuit de gemeenteleden en kinderen gewerkt aan een welkomstmap voor de predikant omdat een spontane kennismaking vooralsnog niet is toegestaan. Organist Jos ’t Mannetje zorgde in Stellendam voor de muzikale begeleiding van de eredienst. Namens de Kerkenraad sprak diaken Akkeline van Lenten welkomstwoorden. Gemeenteleden gaven met de uitspraak “Ja van harte” aan dat zij de predikant als herder en leraar aanvaarden en hem zullen omringen met medeleven. Met hem mee willen werken in dienst van de Heer. Dezelfde woorden (Ja van harte) sprak de nieuwe predikant op een viertal geloofsvragen. De schriftlezing kwam uit Jesaja 50 (4-10 NBG), dat begint met de woorden: “De Here Here heeft mij als een leerling leren kennen om met het woord de moede te kunnen ondersteunen”. De verkondiging kwam uit Handelingen 9: “Gezonden om ogen te openen”, waarna Gezang 481 (O grote God die liefde zijt) een mooie invulling vormde. Bij de bevestiging met handoplegging werden woorden gesproken over het ambt: Met vreugde hebben de beide kerkenraden de naam van broeder Cornelis Wouter Hoek voorgedragen opdat hij als dienaar des Woords in de gemeenten zou kunnen worden bevestigd.

Intrede

In de middagdienst in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp verwelkomde Janny Hoek, ouderling van dienst, het predikantspaar, familieleden en de genodigden en via de livestream de kijkers en luisteraars. Organist R. Pannekoek en pianist M.A. Kolff verzorgden de muzikale begeleiding. De schriftlezing was uit het evangelie van Johannes 7 en 8. Dochter Gerjanne Hoek las woorden uit gezang 328 (LB) ‘Heer Jezus om uw woord’ waarna bij Gezang 289 “Rond het licht dat leven doet”, de vuurtoren van Ouddorp werd genoemd. Toepasselijk omdat de verkondiging was gericht op de woorden van Jezus: ’Ik ben het licht der wereld’. Christus is liefde, is de baken die je de weg wijst, je begeleidt, je bemoedigt, je draagt en je waarschuwt. Ds. Hoek las een gedicht voor van Gerrit Achterberg: ‘En Jezus schreef met Zijn vinger in het zand’. Het slotlied was Gezang 303 ‘Door God bijeen vergaderd en met God zijn wij verbonden’.

De predikant gaf aan dat hij snel aan de slag wil gaan en dat hij hoopt in anderhalf jaar de gemeenteleden thuis te mogen en kunnen bezoeken. In beide diensten bleek dat de kerkgemeenschappen reikhalzend hebben uitgezien naar hun nieuwe herder. Samen kerk zijn, predikant en gemeenten, dat is de leidraad. Onbekend is ds. Hoek niet op de Kop van Goeree. Een aantal keren bracht het gezin er op Prinsenhof in Ouddorp een vakantieperiode door. Vaak gekoppeld aan het leiden van een kerkdienst als gastpredikant. Dat is nu met de bevestiging en intrede veranderd. Geen gastpredikant meer maar de eigen herder in beide kerkgemeenschappen.