In spanning wachten op het verlossende telefoontje was er niet bij, al waren sommige leerlingen opgelucht toen het goede nieuws definitief werd meegedeeld (Foto: Shutterstock).
In spanning wachten op het verlossende telefoontje was er niet bij, al waren sommige leerlingen opgelucht toen het goede nieuws definitief werd meegedeeld (Foto: Shutterstock).

Is een ‘corona-diploma’ wel evenveel waard als de jaren hiervoor?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Door de bijzondere gang van zaken leven er heel wat vragen over de in coronatijd behaalde diploma’s, door sommigen corona-diploma’s genoemd. Zijn de leerlingen er bijvoorbeeld niet makkelijk van afgekomen nu ze geen centraal examen hoefden te doen en heeft een corona-diploma wel evenveel waarde op de arbeidsmarkt?

Door Erwin Guijt

We vragen het aan Ronald Groenendijk, examencoördinator van de Prins Maurits, en Wilma van Donk, afdelingsdirecteur RGO (locatie Koningin Julianaweg). Maar allereerst, hoe zit het met de slagingspercentages van de beide scholen? Groenendijk: “Iedereen is geslaagd, met uitzondering van één leerling op het vwo. De andere niveaus hebben dus een slagingspercentage van 100%.’’ Bij het RGO worden nog geen precieze cijfers genoemd, maar “we zijn wel blij met de voorlopige resultaten. De definitieve slagingspercentages zijn bekend als alle leerlingen hun resultaatsverbeteringstoets hebben afgelegd."

Onderuit gaan

Is het slagingspercentage hoger dan voorgaande jaren? Van Donk: “De percentages wijken tot nu toe niet veel af van voorgaande jaren. Je hebt altijd dat het ene jaar iets gunstiger uitvalt dan het andere.’’ Groenendijk beaamt dat het cijfer niet veel hoger is dan gemiddeld. “Voorgaande jaren is er ook vaak (bijna) een slagingspercentage van 100% gehaald. Het verschil zou kunnen zitten in leerlingen die heel erg gestrest zijn voor hun examen en daarmee onderuit gaan. Dat heb je nu natuurlijk niet. Maar we zien al jarenlang dat de schoolexamens en centrale examens vaak op één lijn liggen. Als iemand een zeven voor het schoolexamen heeft, heeft diegene ook vaak een zeven voor het centrale examen."

Valsspelen

Beiden benadrukken dat de leerlingen het diploma niet cadeau hebben gekregen. Van Donk: “De waarde van het diploma is hetzelfde als voorgaande jaren. Het zou ook gek zijn als dit niet zo was. Ik kan erg boos worden als in de media gezegd wordt dat deze leerlingen het diploma wel makkelijk gekregen hebben. De leerlingen hadden nog een week of twee onderwijs te volgen en zouden dan nog twee weken examentraining volgen. Alle stof was behandeld, de leerlingen waren er klaar voor! Voor sommige leerlingen voelt het zelfs als ‘valsspelen’ dat zij geen centraal examen hebben hoeven doen."

Waardevermindering

Groenendijk: “De minister heeft stellig gezegd dat het diploma absoluut niet minder waard is. Hij riep ook op om niet te spreken van een corona-diploma, omdat we dan zelf aan waardevermindering doen. Daar komt bij dat mbo’s, hbo’s en universiteiten leerlingen met een ‘corona-diploma’ niet mogen weigeren. Een diploma is een diploma. “Kijk, hoe werkgevers er in de toekomst mee omgaan kan ik natuurlijk niet voorspellen, maar ik denk dat het over een paar jaar helemaal niet meer relevant is. Ik verwacht dan ook geen negatieve gevolgen voor leerlingen.’’

Uitrekenen

Die leerlingen hebben volgens Van Donk een spannende periode achter de rug. “De afgelopen periode heeft veel onzekerheid gebracht voor veel leerlingen. Het was niet direct duidelijk hoe dingen geregeld zouden gaan worden. Toen duidelijk werd dat de uitslag bepaald werd op grond van de schoolexamens konden leerlingen zelf uitrekenen of zij geslaagd of gezakt waren. Toch viel het ons op dat een aantal leerlingen nog wel in spanning zaten te wachten op het telefoontje van hun mentor om zéker te weten dat ze geslaagd waren."

Feestjes

Zowel de examencoördinator van de PM alsook de afdelingsdirecteur van de RGO hebben geen leerlingen gehoord die zich zorgen maken over de waarde van hun diploma. De eerste: “Ze zijn allang blij dat ze geslaagd zijn. Ik hoop dat men niet constant in de media blijft roepen dat hun diploma minder waard is, want dan gaan we het nog geloven ook." Van Donk sluit af: “De leerlingen die dit schooljaar examen deden, moeten nu veel dingen missen. De stress van het examen maken, de spanning over de uitslag, de diploma-uitreiking, de feestjes, de al afgesproken vakanties met klasgenoten. Het echte gevoel een periode uit je leven afgesloten te hebben. Ik ben supertrots op al deze leerlingen."