Britt
Britt

Vijf geslaagden op Goeree-Overflakkee aan het woord

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vorige week kregen de leerlingen uit de examenklassen definitief te horen of ze geslaagd zijn. Dat zonder een centraal eindexamen te hebben afgelegd. Of iemand wel of niet geslaagd is, hing af van het schoolexamen. Dit is gebaseerd op de PTA-toetsen die de leerlingen de afgelopen twee of drie jaar hebben afgelegd en vormt normaal gesproken de helft van de eindexamencijfers. Het is al met al een bijzondere tijd geweest voor de (nu ex-)scholieren. Eilanden-Nieuws sprak met Britt, Stan, Melvin, Indy en Henk en vroeg ze naar hun ervaringen en toekomstplannen.

Door Erwin Guijt


Britt: “Balen dat het examenuitje niet doorging"

OOLTGENSPLAAT – Britt van Dam (16) volgde het profiel Economie & Ondernemen op vmbo-basis op de Prins Maurits. “Ik vond het jammer dat ik geen examen kon doen. Je hebt vier jaar op school gezeten en toegewerkt naar de examens. Daarnaast zie je ook je klasgenoten opeens niet meer." Wel heeft ze haar vriendinnen uitgenodigd om het goede resultaat te vieren. Tot slot vindt ze het balen dat het examenuitje niet doorging. “We zouden gaan klimmen in een klimbos, karten en voetballen terwijl je in een grote plastic bubbel zit, met alleen je benen vrij. Dat leek me erg leuk om een keer te doen."

Paardenhouderij

Zenuwachtig voor de examens was ze sowieso al niet. “Ik stond voor ieder vak boven de zeven, dus eigenlijk wist ik al van tevoren dat ik geslaagd was. Maar als je het echt hoort weet je het zeker’’, lacht ze. Wat ze ook zeker weet, is dat ze de paardenhouderij-opleiding gaat volgen in Goes. “Er is heel veel praktijk: je leert over voeding, ziektes en verzorging.’’ De opleiding duurt twee jaar en dan kijkt ze of ze er verder in wil doorleren. Ze is al officieel toegelaten op de opleiding. “Voor de coronacrisis ben ik daar naar een open dag geweest en heb me gelijk ingeschreven. Ik heb er zin in!’’


Stan: “Ik had zin om te gaan vlammen op het eindexamen"

NIEUWE-TONGE – “Superchill natuurlijk als je je diploma in de pocket hebt!’’ Stan Schoof (18) is geslaagd voor zijn vwo, met het profiel Natuur & Gezondheid op het RGO. Dat hij geen examen heeft hoeven doen is voor hem geen probleem. “Het scheelt een hoop lange uren leren achter je bureau. Natuurlijk heb je niet die ontlading en het ‘dat heb ik toch maar even gedaan’-gevoel. Bij een eindexamen laat je zien dat je het kunt, als een bevestiging voor jezelf. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik het toch wel zou hebben gehaald. Ik stond er goed voor, de eindgemiddeldes waren zo goed als bepaald. Voor de drie laatste toetsen had ik niet heel veel zin meer om hard te gaan leren’’, biecht hij lachend op. “Maar m’n gemiddeldes bleven stabiel."

Hersens

Toen de scholen dicht moesten door de coronacrisis maakte Stan zich wel wat zorgen. “Je hebt geen examentrainingen meer en bent veel meer op jezelf aangewezen." Hij was dan ook opgelucht toen bekend werd gemaakt dat de eindexamens geen doorgang vonden. “Ik had zin om op het eindexamen te gaan vlammen. Maar gezien de omstandigheden moet je het ook niet groter maken dan het is. Eigenlijk is het herhaling van dingen die je al gehad hebt." Ook over de waarde van zijn ‘corona-diploma’ maakt hij zich geen zorgen. “Het draait meer om de vervolgopleiding. Als jij een universitaire studie afrond, zien bedrijven echt wel dat je de inzet en hersens hebt."

Studentenstad

Over die vervolgstudie gesproken: Stan gaat rechten studeren in Leiden, dezelfde studie als zijn vader vroeger. “Mijn ouders waren er wel scherp op dat ik vroeg genoeg begon met het oriënteren op een vervolgstudie. Daarom heb ik vorig jaar al meerdere open dagen bezocht." Hij twijfelde even tussen studeren in Rotterdam en Leiden, maar koos uiteindelijk voor de laatste stad. “Dat is een echte studentenstad. Ik ben van plan om daar op kamers te gaan en me bij een studentenvereniging aan te sluiten. Een bepaald beroep heb ik met mijn studie nog niet voor ogen, maar het lijkt me leuk om in de toekomst een eigen onderneming te starten."


Melvin: “Eigenlijk een opluchting dat het examen niet doorging"

MIDDELHARNIS – Van mavo ging Melvin de Bakker (16) naar de havo op de Prins Maurits, waarvoor hij dit jaar examen had moeten doen. “Ik was redelijk zenuwachtig voor de eindexamens en al begonnen met oefenen. Hoewel ik er goed voorstond, wilde ik het niet op het laatste moment verpesten door slechte cijfers voor de examens te halen." Dat het examen niet doorging, was voor hem voordelig: hij had al een mooie cijferlijst op zak. Mede daarom vind hij het niet jammer dat hij geen examen hoefde af te leggen. “Ze zeggen dat ik een hoop mis: het keihard blokken, met z’n allen examen doen in de aula... Maar ik denk niet dat ik echt iets heb gemist. Voor mij was het eigenlijk een opluchting."

Meeloopdag

Na de zomervakantie hoopt hij te beginnen aan de lerarenopleiding Duits. Al vanaf mavo 2 kreeg hij de taal van onze oosterburen. “Het leuke van een taal is dat je het in de praktijk kunt toepassen. Op de havo kwam er veel meer aandacht voor Duits en besloot ik om wat met een taal te gaan doen. Het sociale aspect in de docentopleiding sprak me erg aan. Daarom heb ik gesproken met m’n docenten Duits en hen om advies gevraagd. Ook heb ik, voor de coronacrisis, al een open dag en meeloopdag bezocht. Dus ik heb een goede studiekeuze kunnen maken. Het leuke van de opleiding is ook dat je tijdens de opleiding al aan de slag gaat in de praktijk, je zit niet enkel in de boeken."

Gepassioneerd

Gaat hij de middelbare school missen? Hij hoeft niet lang na te denken: “Ja. Daar heb ik zelf al over nagedacht. Je gaat nu de volgende stap zetten en komt weer in aanraking met nieuwe mensen en culturen en bent meer op jezelf aangewezen. Hier op de PM heb ik leuke contacten met docenten en leerlingen, dus die ga ik wel missen. Het waren vijf gezellige jaren. Maar ik heb er zeker zin in om m’n vervolgopleiding in Rotterdam te starten. Het gaat allemaal heel anders worden, maar ik heb er wel zin in. Ik ga iets doen waar ik gepassioneerd over ben."


Indy: “De laatste jaren viel zo’n zes keer per dag het woord examen"

MIDDELHARNIS – “Het voelt lekker, nu is het officieel", antwoordt Indy van Antwerpen (16) als ze gevraagd wordt hoe het voelt dat ze haar havo-diploma binnen heeft, behaald op het RGO. Maakte ze zich vooraf zorgen? “Ik ben wel een beetje van: ik zie het wel. Het was jammer dat de examen niet zijn doorgegaan. In de laatste jaren viel iedere dag een keer of zes het woord examen en je bereidde je erop voor. Nu heb je niet de volledige ervaring gehad: je wist eigenlijk al van tevoren al of je geslaagd was en hoefde niet in spanning een belletje af te wachten." Ze was gelukkig nog niet begonnen met leren. Lachend: “Meestal begin ik op het laatste moment."

Twee jaar

“De vijf jaren gingen best lekker. Ik heb altijd in een leuke klas gezeten en veel vriendinnen gemaakt. Ik vond het leuk op school." Zo leuk zelfs, dat ze er nog twee jaren achteraan plakt: ze gaat vwo doen. “Daarna wil ik geneeskunde gaan studeren, het lijkt me supergaaf om arts te worden. Dat vond ik vroeger al interessant." Zover is het echter nog niet, ze heeft eerst een welverdiende vakantie. “Een lange vakantie hoort ook bij het slagen toch? In september hoop ik te beginnen op het vwo, kijken hoe dat gaat." Ze heeft er wel vertrouwen in. “Het is jammer dat we nu geen diploma-uitreiking hebben, volgens mij komt de mentor het diploma langsbrengen. Maar over twee jaar heb ik weer een kans op een diploma-uitreiking!"


Henk: “In de eerste klas wist ik al dat ik de hoveniersopleiding wilde gaan doen"

OUDE-TONGE – “De laatste weken waren heel rustig en hebben we niet veel toetsen gehad. Wel gaf bijna elke leraar een belangrijke eindtoets. Op één vijf na heb ik allemaal voldoendes", laat een blije Henk Knöps (16) weten. Hij was al begonnen met leren voor zijn vmbo-kader-examens op de Prins Maurits. “Voor Engels had ik een paar oefenexamens gemaakt. Nederlands zou wel goedkomen en voor wiskunde had ik een paar keer naar de moeilijke dingen gekeken."

Dag van tevoren

“Onze mentor hield ons goed op de hoogte van wat er allemaal gebeurde, dat was heel fijn." Uiteindelijk liet die ook weten dat er geen examens gemaakt hoefden te worden. Wat vond Henk daarvan? “Aan de ene kant heb je niet de spanning en de stress van de examens en het een dag van tevoren hard leren. Aan de andere kant lijkt het me leuk om meegemaakt te hebben. Je doet toch maar één keer examen." De middelbare school gaat hij zeker missen. “Ik heb soms momenten gehad dat ik er klaar mee was en dat je aan je vervolgopleiding wilde beginnen, maar ik vond het verder heel gezellig en heb er goede vrienden gemaakt."

Slachtoffer

De Oude-Tongenaar gaat nu naar het Lentiz-college in Middelharnis, om daar de hoveniersopleiding te volgen. “Ik wilde altijd al wat met mijn handen gaan doen. Mijn oom is ook hovenier een daar heb ik soms geholpen, dat was superleuk werk. Dus in de eerste klas had ik de keuze al gemaakt dat ik hovenier wilde worden." De opleiding duurt drie jaar en bestaat uit één dag per week leren en de rest van de week werken. Daarnaast gaat hij – als hij 18 is – de opleiding tot vrijwillige brandweer doen, een absolute jongensdroom van hem. “Ik kijk nu al mee tijdens oefeningen en speel soms ook wel eens slachtoffer", glundert hij.

Henk
Indy
Stan
Melvin