Afbeelding
Foto:

Samenwerken en elkaar vertrouwen succesvolle pijlers project Smart Water

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een tussentijdse informatieronde over project Smart Water lichtte donderdag de gemeentelijk beleidsadviseur economische zaken (Eichler) de stand van zaken toe in dit samenwerkingsproces tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Welke resultaten zijn er inmiddels tastbaar en wat is de huidige inzet op activiteiten. Fractiewoordvoerders in deze online dialoogsessie verdiepten zich in de gepresenteerde visie voor de regionale economische ontwikkeling van het eiland tot 2050.

Door Jaap Ruizeveld

Al blijkt het moeilijk om één succesvol concreet project geheel aan Smart Water toe te schrijven, is er door de samenwerking veel en succesvol ingezet. Er was voor Goeree-Overflakkee krimp voorspeld en dat is positief omgebogen. Er kwam economische- en bevolkingsgroei. Geplande cijfers van het bruto regionaal product zijn ruim overschreden. De werkgelegenheid steeg de afgelopen jaren met liefst 2210 banen en in procenten ligt deze aanwas hoger dan het landelijk cijfer. Of de lijn, met de huidige onzekere factor rond het coronavirus, kan worden doorgetrokken, is uiteraard op dit moment niet in te schatten.

Beroepscampus

Vanuit de raad werd aan het college gevraagd om meerdere tussentijdse inforonden, waardoor de betrokkenheid van de politici bij het proces kan worden verstevigd. In 2021 komt er in ieder geval weer een tussenpeiling. Voor de jaarlijkse activiteiten binnen Smart Water hebben de gemeente en de provincie tot 2021 een bijdrage van 100.000 euro opgevoerd. Ingezoomd werd op het gerealiseerde netwerk van overheid, ondernemers en onderwijs. Voor wat dit laatste punt betreft, wordt de Beroepscampus gezien als pijler van formaat. Met de opzet van een techno-lab, beursvloer voor presentaties en ontmoetingen, en een zorg-lab.

Speerpunten

Onderwijs wordt gebaseerd op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Daarbij zijn speerpunten loopbaanoriëntatie en bijvoorbeeld ook gastlessen. Andere aspecten zoals wooninnovatie en de duurzame milieustraat kwamen aan de orde. Focus gericht op de infrastructuur met glasvezel buitenaf en de noodzaak van een doorlopende bereikbaarheid van het eiland over de weg. Uit de toelichting bleek dat de Regiodeal, voorloper in samenwerking, de ogen op zich gericht weet. “In Smart Water moeten wij het onderling in een netwerk opgebouwde vertrouwen niet alleen behouden, maar ook versterken en dat in een ontwikkelingsvisie plaats geven”, luidde een slotopmerking in deze boeiende informatieronde.