Voorbij?

Terwijl ik dit stukje schrijf, is het zomers en gezellig op de stranden, staat er een file richting Ouddorp waar de campings volgeboekt zitten en willen mijn ouders eindelijk weer eens op bezoek komen. Je ruikt de barbecues weer in de straten, in onze straat was laatst een feestje en… Wat hebben we het zwaar, hè, met zijn allen? Tijdens deze crisis, bedoel ik.

Met dat coronavirus, weet u wel? Waar heel veel mensen aan sterven en dat ontzettend besmettelijk is. Het is ook alweer drie maanden geleden dat hele landen in 'lockdown' gingen en ook ons land maatregelen moest treffen om mensenlevens te redden. Iedereen was goed geschrokken en hield zich netjes aan deze maatregelen. Het werkte schitterend; je zag het aantal overlijdens afnemen. Het sterven van mensen bleek ons te motiveren om ons gedrag te veranderen. Voor een poosje dan. Niet te lang, hè?

Nee, nu vinden we het zo een beetje welletjes. Nu moeten we op vakantie. En op verjaardag. En naar het strand. Amusement willen we, meneer! En als daardoor doden vallen, dan zien we Mark Rutte wel weer een persconferentie geven. En dan zien we wel of we de moeite willen nemen om weer een klein beetje amusement in te leveren. Precies zo weinig als nodig is en geen centimeter te veel.

Je moet er toch niet aan denken dat er ook maar één zomer is die niet tjokvol amusement zit? Dat we eens niet zouden genieten totdat we bijna ontploften? Wat denken die wetenschappers wel met hun gezeur over mensenlevens. Feesten zullen we. Après nous, le déluge.

Zucht… Ik hoor voortdurend mensen die klagen en zich zielig vinden vanwege de coronamaatregelen. En… Weet u wie er zielig is? De overledenen. Weet u wie mag klagen? De nabestaanden. Weet u wie er afziet? De mensen die op IC liggen en lagen en die nu aan het revalideren zijn. Weet u voor wie de pandemie ellendig is? Voor mensen in verpleeghuizen en hun naasten, voor ziekenhuispersoneel dat zich te pletter werkt, voor bedrijven die failliet gaan.

Natuurlijk is het een heftige tijd en misschien raakt u wel depressief of gebeurt er huiselijk geweld. Ook dat is zeer problematisch. Daarvoor heeft u bijvoorbeeld een huisarts. Maar dat is geen reden om maatregelen op te heffen, dat is een reden om extra maatregelen te nemen. Pak uw problemen aan, maar hou vol. Ook dit zal voorbijgaan.