INGEZONDEN: Geen ontkomen aan?

Het roofvissenseizoen, na de gesloten tijd in 2020, is weer in alle hevigheid losgebarsten. Vroeger liep ik met mijn levend aasvisemmertje, klosje hout met daaraan een tuigje met rood witte visdobber en palinghaak langs rivieren, sloten en plassen visueel op zoek naar snoek en baars, snoekbaars was nog niet in beeld. Je moest uiterst behoedzaam zijn want de roofvissen zagen je aankomen, je hoopte op vangst, maar veelal waren de roofvissen in het voordeel, het was hun habitat.
Het vissen op roofvissen met levend aas is nu niet meer mogelijk, nu met heel veel andere mogelijkheden. Nu ziet men veelal snelle visboten met buitenboordmotoren variërend van 50 tot wel 300 Pk, uitgerust met Fishfinders, elektrische hulpmotoren, ja de sportvisser gaat met zijn tijd mee. De Fishfinder lokaliseert de roofvis voor de sportvisser, het visueel zoeken naar roofvis is er niet bij, zo worden tegenwoordig de wateren om het eiland Goeree Overflakkee afgevist, van een quotum (regels van vangst), dat volgens de sportvisfederatie is samengesteld, worden vaak niet nageleefd, controle is er haast niet.
Ook afgelopen weekend zijn er weer veel sportvissers met hun snelle visboten er op uitgetrokken, ook bij mij, de recreatieparken en vakantiehuizen zitten vol met onze oosterburen (Duitsland) die ondanks de coronacrisis massaal de trek naar Nederland hebben gevolgd, regels van houd afstand van 1,5 m zijn in deze snelle visboten (minimaal 4 personen per boot) niet van toepassing en ook niet mogelijk. Het aantal personen in de vakantiehuizen heb ik geen inzicht, maar 6 toch minimaal.

Dit is wat ik zomaar om me heen zie gebeuren, vaak elk weekend wat betreft deze sportvisser

Sjaak Grolle

Oude-Tonge