Afbeelding
Foto:

De auto voor de Anniecrèche is er

SURINAME - “Dank u wel hoor, dank u wel, zegt u die mensen dat ik er blij mee ben!” de moeder pakt met gretige handen de bigshopper gevuld met levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Nora Apasong, thuisbegeleidster van Anniecrèchede is blij dat ze toch wat voor de ouders kan betekenen...

Eind vorig jaar werd er driftig gespaard voor een auto voor de Anniecrèche in Paramaribo. De Anniecrèche is een therapeutisch dagcentrum voor jonge kinderen met een beperking. Dagelijks bezoeken 33 kinderen het centrum. Het centrum is grotendeels afhankelijk van donaties en giften. Ook op Goeree Overflakkee zijn er diverse mensen die hun ondersteuning geven. Voor het uitbreiden van de thuisbegeleiding en de zwemlessen van de kinderen was een auto dringend nodig. En ook hiervoor spaarde Flakkee mee!

Eind februari 2020 werd de auto overhandigd in bijzijn van het bestuur van de crèche, de kinderen en leidsters. De overhandiging werd gedaan door Sana Saam, initiatiefneemster van de spaaraktie. Stichting Caleopse gaf nog een extra bedrag van € 2500,- bestemd voor de aanschaf van een tablet , een laptop en reparaties aan het pand en aanschaf van nieuw keukengerei omdat deze items ook dringend nodig waren. Mw Bruggeman, penningmeester van stichting Caleopse, die op vakantie was in Suriname, overhandigde de eerste items.

De thuisbegeleiding was erg enthousiast en nam de auto in gebruik, echter duurde dit niet lang. Ook in Suriname sloeg Covid-19 toe en alle scholen moesten verplicht sluiten en alle activiteiten werden gestaakt. De leidsters van de Anniecrèche proberen via telefoon en app contact te houden met ouders en de kinderen maar ideaal is het niet. Suriname kampt al met een ernstig financiële crisis en vele ouders hadden het al zwaar. Het Covid-19 virus en de maatregelen hebben de situatie nog erger gemaakt. Daarom werd in samenwerking met de kringloopwinkel besloten om voedingspakketten samen te stellen en deze bij de meest getroffen gezinnen af te geven. Ook de kinderen die onder de thuisbegeleiding vallen. En zo komt de auto heel goed van pas. Nee, geen kinderen op de achterbank maar tassen met rijst, suiker, bruine bonen, schoonmaakmiddelen.

Annette Bruggeman

De Kringloopwinkel wordt vanuit Nederland (ook vanuit Goeree Overflakkee) bevoorraad, waarbij het bestuur van Caleopse ook ondersteunt bij het verzamelen van de goederen. De opbrengsten worden in Suriname ingezet ter ondersteuning van de Anniecrèche en andere organisaties die werken met kinderen met een beperking. Annette Bruggeman heeft in 2019 (na bijna 20 jaar) de dagelijkse leiding van de Anniecrèche overgedragen en houdt zich intensief bezig om de kringloopwinkel verder uit te breiden.

Op dit moment is er een volle container onderweg waarin ook 700 kg Hollandse aardappelen en diverse levensmiddelen zijn gestopt. De auto zal weer zeer van pas komen bij het verdelen hiervan. “Vanuit Suriname heel hartelijk dank voor alle ondersteuning op welke manier dan ook. Het wordt zeer gewaardeerd!”, aldus Annette Reigman-Bruggeman.