Zigeunerkinderen wachten op een traktatie.
Zigeunerkinderen wachten op een traktatie. Foto:

Werkgroep Oost Europa vraagt uw aandacht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aan de Werkgroep Oost Europa gaan ook de gevolgen van het coronavirus niet voorbij. De Werkgroep brengt u in onderstaand schrijven graag op de hoogte.

“Het coronavirus heeft al heel wat pennen in beweging gebracht en al maanden voor veel stof tot praten, denken, bezinning, spanning en verdriet gezorgd, ook op ons mooie eiland. Begrijpelijke vragen rijzen: hoe lang zal het nog duren voor de rust weerkeert, hoeveel mensen zullen in de komende tijd werkeloos worden, wat zal de economische recessie ons brengen. Nog veel meer andere zorgen kunnen genoemd worden. Verheugend is het te horen dat allerlei vrijwilligers spontaan hulp bieden waar mogelijk is.
Ook de Werkgroep Oost Europa uit Middelharnis ontloopt de invloed van het coronavirus niet, dat begrijpt u wel. We hebben best zorgen en willen die zorgen graag met onze trouwe achterban delen en hopen dat we mede via allen die dit lezen en die ons werk in Roemenië een warm hart toedragen wat steun zullen ontvangen. We willen u wat zorgpunten geven:

Financiële inkomsten

De jaarlijkse huis-aan-huiscollecten kunnen niet worden gehouden. Vorig jaar bracht die collecte op ons eiland ruim € 15.000,- op. We hopen dat in december er nog mag worden gecollecteerd in het westen van ons eiland;
Inkomsten via reeds geplande bijeenkomsten, evenementen, markten, power pointpresentaties en opbrengsten in onze loods bij de maandelijkse inzamelingen zijn er niet meer;
Onze winkel in Roemenië in Uioara en onze loodsen aldaar zijn gesloten. Dat betekent voor hen die daar werkzaam waren, dat ze aan het einde van de maand geen loon meer ontvangen, wat voor heel veel problemen zorgt en waardoor ze haast niet weten hoe maandelijks nog voor voldoende voedsel kan worden gezorgd. U begrijpt dat dit de werkgroep niet koud laat. Onze zeer betrouwbare contactman aldaar houdt de zaak scherp in de gaten en zorgt ervoor dat financiële steun vanuit Holland bij die mensen terecht komt, die dat het hardst nodig hebben;
Er zijn al maanden geen inzamelingen in de loods aan de Industrieweg in Middelharnis mogelijk. Transporten van en uit Roemenië zijn tot op heden niet toegestaan. Onze Roemeense transporteur Mister Emiel, vreest dat zijn bedrijf deze crisis niet zal overleven, tenzij de situatie snel ten goede zal keren.

We willen als werkgroep de mensen in Roemenië blijven helpen, zeker nu, maar dat kan alleen als we kunnen blijven beschikken over voldoende middelen zowel financieel als materieel. We doen daarom een beroep op u als lezer. Wilt u zolang de loods gesloten blijft uw goederen die u anders zou hebben gebracht, nog even thuis bewaren? Zodra de loods weer open gaat kunt u dat in deze krant lezen. We weten dat velen onze stichting een warm hart toedragen, al jaren lang. Daar zijn we blij en dankbaar voor. We hopen ook dat u bereid bent een gift(je) naar ons over te maken om de financiële schade te kunnen beperken en de voortgang van ons werk niet in gevaar komt.

Taureni

In het zigeunerdorpje Taureni wordt sinds vorig jaar een kerkje gebouw, wat vanuit Holland wordt gefinancierd. De bouw was voor een groot gedeelte voltooid, maar er moet toch nog het een en ander worden gedaan. In onze loods in Middelharnis liggen allerlei materialen, waaronder prachtige plavuizen en wandtegels en stoelen, die voor Taureni zijn bestemd. We hopen en bidden dat dit jaar de opening van het kerkje toch zal kunnen plaatsvinden.

U bent nu weer een beetje op de hoogte van onze werkzaamheden en zorgen We hopen en bidden dat de Heere ons wijsheid, kracht, moed en inzicht geeft om op een juiste wijze te kunnen handelen. In de afgelopen jaren heeft God ons verschillende malen op ongedachte wijze geholpen en uitkomst gegeven. Menig hart heeft de Heere over gebogen om ons hulp te bieden. Wilt u ook in uw gebed aan het werk onder de zigeuners in Roemenië denken?

Mede namens de stichting Werkgroep Roemenië, M.H.Baan


Twee jonge zigeuner vrouwen worden toegelaten tot de kerk in Uioara en ontvangen Gods zegen.
Leven in grote armoede.
Ook hier wonen arme leden van de kerk.