Discussie over verbod op pulsvisserij openbreken

BRUSSEL - Het Europese verbod op de pulsvisserij moet van tafel. Dat vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Uit het wetenschappelijke advies van de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES) dat recent is gepubliceerd, blijkt dat de pulsvisserij veel minder impact heeft op de ecologie en het milieu dan vissen met de traditionele boomkor.

Door Jaap Ruizeveld

Van Dalen, Vicevoorzitter van de Visserijcommissie van het Europees Parlement: “In de EU nemen we voor de visserij besluiten op basis van wetenschappelijke studies. Er ligt nu een studie van ICES over de puls, waarin nota bene 10 jaar onderzoek zit. De pulsvisserij komt daar én ecologisch én economisch zeer goed uit”. Samen met collega-Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD), heeft Van Dalen schriftelijke vragen gesteld aan Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius van Visserij naar aanleiding van de gepubliceerde studie.

Lobby was sterk

Ruim een jaar geleden heeft een meerderheid van het Europees Parlement ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. Onder andere omdat gesteld werd, dat de pulsvisserij slecht zou zijn voor het marine milieu. Met name de lobby vanuit Frankrijk en enkele dubieuze niet-gouvernementele organisaties is sterk gebleken. De meeste Nederlandse Europarlementariërs hebben dat verbod en deze opvattingen bestreden. Het ICES-rapport laat nu zien dat de pulsvisserij een goede methode is waarbij milieuverantwoord en efficiënt vissen goed samengaan. Het ICES-rapport en advies bieden goed handvatten om de discussie over het verbod op de pulsvisserij open te breken. Dat is wat wij nu gaan doen, stelt de vicevoorzitter van de Visserijcommissie van het Europees Parlement.