De Nollehof met op de achtergrond het 'woongebouw'. Foto: Nollestee. Inzet: een archieffoto toen de bouw nog werd voorbereid.
De Nollehof met op de achtergrond het 'woongebouw'. Foto: Nollestee. Inzet: een archieffoto toen de bouw nog werd voorbereid. Foto:

Zorgtuin De Nollehof uit de startblokken

MELISSANT - Gisteren, maandag 18 mei, was het een bijzondere dag voor de mensen van Stichting Nollestee. De ‘nieuwe loot’ aan de stam van de zorgboerderij - Zorgtuin De Nollehof - ging officieel van start. De eerste gasten werden verwelkomd en konden met ‘groene zorg omringd’, kennismaken met deze vorm van dagbesteding.

Door: Adri van der Laan

Cor Joppe en Hannie Grinwis, het leidend team van De Nollestee, zijn heel dankbaar dat deze week De Nollehof van start kon gaan. Ondanks dat er door de problemen rondom het coronavirus wel eens wat geïmproviseerd moest worden werd het tevoren vastgestelde tijdschema van negen maanden nauwelijks overschreden. De Nollehof is een dagbestedingsproject, bestemd voor mensen die te maken hebben met beginnende dementie of zij die last hebben van de gevolgen van een CVA, NAH of somatische klachten door een andere oorzaak. Ook mensen die lijden onder eenzaamheid zijn welkom bij de Nollehof.
Maandag is men gestart met enkele gasten en men hoopt langzaam, mede vanwege de coronamaatregelen, het aantal uit te breiden tot 14 gasten per dag.
Voor de zorgtuin is in de afgelopen maanden veel werk verzet. Het achterste deel van de Nollestee moest worden vrijgemaakt en opnieuw worden ingericht en het nieuwe gebouw geplaatst. Het was een karwei maar over het resultaat is men tevreden. Het was de bedoeling om De Nollehof te presenteren tijdens open dagen maar vanwege het coronavirus kon dit niet doorgaan.

Professionele begeleiders

Cor en Hannie vertellen graag over de werkwijze bij De Nollehof. Elke dag zijn er twee professionele begeleiders die zorgen dat de gasten ‘er echt uit zijn’. In de ochtend vanaf half tien worden ze ontvangen met koffie en wordt er bijgepraat. Het verdere van de dag is er alle gelegenheid om te verkeren in de groene omgeving van de Nollehof. Hannie Grinwis heeft een tuinontwerp gemaakt waarin ‘beleven’ centraal staat. Zo is er direct naast het gebouw de kruidentuin “waarin de zintuigen kunnen worden geprikkeld”, legt Hannie uit. Dit deel van de tuin is zo ingericht dat er ook vanuit een rolstoel genoten kan worden van de kruiden, dit “omdat ruiken en voelen heel belangrijk is voor mensen met dementie”. Verder is er de bloementuin waarin bloemen met pasteltinten zijn geplant. Ook dit behoort bij het rustgevende aspect van de zorgtuin. Hierbij komt dat de kruiden door de gasten of de medewerkers ook gebruikt worden bij de bereiding van de maaltijden. Dit is ook het geval bij de groentetuin en bij de bessenstruiken. Bij de Nollehof streeft men er naar om zoveel mogelijk zelfgekweekte groenten te gebruiken voor de maaltijden. In de tuin is er ook een gedeelte waarin een waterpartij met stromend water wordt aangelegd waarbij men in alle rust kan genieten van bijvoorbeeld vlinders en bijen en de andere geluiden van de natuur. Verder is er een kas waar men planten kan kweken en een werkplaats waarin kleine karweitjes kunnen worden gedaan.

Eten

Het is regel in De Nollehof dat er rond het middaguur gezamenlijk warm wordt gegeten. De bewoners, als ze dit willen en kunnen, krijgen ook een taak bij het bereiden van de maaltijden. Er zijn op het terrein van De Nollehof verschillende zitjes geplaatst van waaruit voor een deel de werkzaamheden op De Nollestee kan worden gevolgd. Hoewel de zorgtuin - met een eigen ingang - apart is van de zorgboerderij, wordt er wel samengewerkt. Het belevenisstraatje - zes huisjes met ieder een eigen karakter - is hier een onderdeel van.

Cor Joppe legt uit dat bewezen is dat een groene omgeving een positief effect heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen en dit geldt natuurlijk ook voor de gasten van de Nollehof. “We moeten de kracht van de natuur inzetten”.

Samenzorgdag

De gasten zullen voornamelijk mensen zijn die hun dagelijks leven nog thuis doorbrengen. Volgens Cor is De Nollehof niet opgericht om deze mensen alleen een dagbesteding in de groene omgeving te brengen, maar ook om hun mantelzorgers te verlichten. Voor deze mantelzorgers is er bij De Nollehof een ‘Samenzorgdag’. Deze dag is bestemd voor de mantelzorgers van de gasten. Hierbij worden de mantelzorgers geleerd hoe men het beste om kan gaan met de veranderende houding van partner of ouders. De professionals van de zorgtuin kunnen op deze manier het thuisfront van de gasten goede adviezen geven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een levensboek dat is opgesteld volgens de methode Böhm. De begeleiders proberen zo meer inzicht te krijgen in het leven en welbevinden van de gasten en hier wordt een individueel begeleidingsplan op gemaakt.

Het pand van De Nollehof is gebouwd aan de achterkant van de kwekerij. Het is het centrale punt voor de dagbesteding. Er is een eetzaal met open keuken, die zo ingericht is dat mensen met een lichamelijke beperking ook deel kunnen nemen aan het bereiden van de maaltijd. Verder is er een andere ruimte waarin men zich desgewenst even terug kan trekken.

Bij de realisatie van De Nollehof is nauw samengewerkt met verschillende instanties en dit zal men ook in de komende tijd blijven doen. Cor en Hannie noemen hierbij Ketenzorg, gemeente Goeree-Overflakkee en Alzheimervereniging.

Cor en Hannie en het team van De Nollehof hopen met de zorgtuin een plaats te bieden waar men de gasten op een ontspannen manier met zorg kunnen omringen.



Het interieur waar alle ruimte is voor het ontmoeten van elkaar. Foto: Nollestee
Hannie en Cor bij het het nieuwe logo van De Nollehof. Foto: Adri van der Laan.
Afbeelding