Het bestuur van de Stichting Havenconcert met v.l.n.r. Piet Westhoeve, Pauline Hof, Anne Bezuijen en Rien Slagter (Foto: pr).
Het bestuur van de Stichting Havenconcert met v.l.n.r. Piet Westhoeve, Pauline Hof, Anne Bezuijen en Rien Slagter (Foto: pr).

Havenconcert Goedereede breidt uit naar twee dagen

“We willen het hele eiland gaan betrekken bij ons muziekfeest”

GOEDEREEDE - Het Havenconcert in Goedereede is al vele jaren een begrip op Goeree-Overflakkee. Toch ging vorig jaar het roer om. Niet alleen binnen de organisatie, ook het concert zelf ziet er anders uit. Belangrijkste wijziging is dat het evenement over twee dagen verspreid wordt. Op vrijdag staan de basisschoolkinderen centraal tijdens Havenconcert Junior. De zaterdag blijft gehandhaafd als concertdag, al zullen ook op die dag meer activiteiten plaatsvinden. Alles natuurlijk onder het voorbehoud dat het concert doorgang kan vinden.

“We hebben de basisschoolverenigingen op het eiland benaderd met de vraag of ze mee willen doen aan het Havenconcert Junior op vrijdag en zonder uitzondering was men enthousiast.” Aan het woord is voorzitter Rien Slagter van Stichting Havenconcert. “We kunnen natuurlijk niet alle basisschoolkinderen kwijt, dus hebben we besloten om ieder jaar de kinderen van groep 5 en/of 6 mee te laten doen. Het is een mooie afsluiting van de eerste schoolweek en op die manier komt ieder kind vanaf nu in ieder geval 1 keer in aanraking met het Havenconcert.”

De schoolkinderen krijgen dit jaar het interactieve theaterconcert Be-Mozart voorgeschoteld door een groep muziekprofessionals. “Ik heb dit concert al eerder gezien en het is echt mooi om te zien hoe ze de kinderen kennis laten maken met de klassieke muziek van de bekende componist”, aldus Slagter. “De verteller en de musici brengen de leefwereld en de muziek van Mozart echt tot leven. Het sluit mooi aan bij ons doel om de kinderen kennis te laten maken met muziek.”

Financiën

De stichting is nu in overleg met de scholen om te zien hoe het logistieke probleem het beste opgelost kan worden. “Er komen straks een paar honderd kinderen naar Goedereede. We hebben erover nagedacht om bussen te laten rijden, maar dat is financieel niet haalbaar”, aldus Slagter. “We zetten daarom in op eigen vervoer door de ouders. Dat is vermoedelijk de beste optie en heeft als bijkomend voordeel dat we ook aan de ouders kunnen laten zien hoe leuk het Havenconcert is.”

Omdat het concert gratis te bezoeken is (“en dat willen we zo houden”), is ieder jaar best een flink geldbedrag nodig. Aan die uitdaging wordt hard gewerkt, vertelt Slagter. “We hebben subsidie aangevraagd bij de gemeente en voor de komende drie jaar een mooi bedrag toegezegd gekregen. Ook kunnen mensen Vriend van het Havenconcert worden. Vrienden doen ieder jaar een donatie, het bedrag bepaalt iedereen helemaal zelf.” In het concertweekend worden ook nog vriendenkaarten uitgedeeld aan de bezoekers. Slagter: “We hebben bedrijven aangeschreven voor sponsoring, maar dat is door de coronacrisis natuurlijk afwachten.”

Muziekdag

Een ander nieuw onderdeel is de Havenconcert Muziekdag op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. “We weten dat veel muziekverenigingen te maken hebben met een terugloop van het aantal leden. Oudere leden stoppen ermee en er is weinig tot geen aanwas van nieuwe leden. We willen daarom heel graag alle muziekverenigingen bij de Muziekdag betrekken, zodat ze kunnen meeprofiteren van alle publiciteit.”

Het is de bedoeling dat de verenigingen zelf activiteiten organiseren op deze dag, zoals een gratis muziekles, demonstraties van muziekinstrumenten en een inloopconcert. “Wij ondersteunen met het samenstellen van een programma en vermelden alle activiteiten op onze website. Ook het Muziekgebouw werkt mee en is heel enthousiast over ons idee.” De organisatie van het Havenconcert richt zich met de Muziekdag vanaf nu ook niet meer alleen op Goedereede en de Kop van Goeree, maar op het hele eiland. Slagter: “We willen het hele eiland gaan betrekken bij ons muziekfeest.”

Hopen op mooi weer

Het absolute hoogtepunt is natuurlijk het concert op zaterdagavond. Ook die opzet is door de nieuwe stichting veranderd, vertelt Rien Slagter. “Het is in de afgelopen jaren zo gegroeid dat de lokale muziekvereniging Apollo het concert opende en afsloot. Dat hebben we nu teruggebracht naar alleen de opening. We willen ook andere verenigingen de kans geven om op het podium te komen en een knallende afsluiter te verzorgen.” Wie dat tijdens de editie van 2020 mag doen, houdt de organisatie nog even geheim.

Vorig jaar verregende het Havenconcert grotendeels. “Dat was natuurlijk enorm balen, maar precies het enige dat je als organisatie van een evenement in de buitenlucht niet in de hand hebt. We gaan zoals altijd ook dit weer uit van mooi weer, we gaan niet iets bedenken ‘voor het geval dat’.” Een andere onzekerheid is het coronavirus. Tot 1 september zijn grote evenementen verboden. Het Havenconcert staat echter gepland op 4 en 5 september. “De vergunning is voor de komende drie jaar rond”, aldus Slagter. “Als de richtlijnen vanuit de regering en de Veiligheidsregio zo zijn dat grote evenementen ook na 1 september niet door kunnen gaan, dan geeft de vergunning uiteraard niet het recht om dit alsnog wel te doen. We blijven hierover in contact met de overheid, maar we blijven positief. We gaan er nu van uit dat het concert gewoon doorgaat.”